Woning De Hantsetters

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woning De Hantsetters

Beschrijving

Rijwoning in brutalistische stijl naar ontwerp van architect Paul Meekels uit 1965. Opdrachtgever was Emiel De Hantsetters, die toen een woning in de Victor De Langhestraat 4 betrok. Het gebouw is een gaaf en representatief voorbeeld van de naoorlogse vooruitstrevende bel-etagewoning. In die zin onderscheidt het ontwerp zich van de conventionele, veelal traditionalistisch gekleurde doorsnee-architectuur, die de suburbane verkavelingen in deze periode domineert.

De woning behoort tot het vroege oeuvre van Paul Meekels, wiens persoonlijke loopbaan midden jaren 1950 van start ging, na een stage op het architectenbureau van Léon Stynen. Uit dezelfde periode dateert ook het ontwerp van een woning in de Sint-Augustinuslaan 31 en een naburige woning in de Prieelstraat 20, zoals de woning De Hantsetters uitgevoerd in brutalistische stijl.

De bestrating van de voorhof, volgens de bouwplannen voorzien in grote kwartstegels, is wellicht later aangepast in baksteen.

Het pand met toegang aan linkerzijde sluit aan bij de drie bouwlagen hoge, aaneengesloten bebouwing onder plat dak, waar het zich onderscheidt in het straatbeeld door het minimalistisch gevelontwerp. Voor de constructie is gebruik gemaakt van een skeletstructuur of tenminste vloer- en dakplaten uit gewapend beton. Het gevelontwerp onderscheidt zich door een transparant frame in zichtbeton, horizontaal geleed door ongelijke brede balken die de opdeling in drie niveaus accentueren, met lager uitgewerkte topverdieping. Een tegengewicht wordt gevormd door asymmetrisch en boven elkaar geplaatste kolommen op begane grond en bel-etage, verwijzend naar een klassieke gevelindeling met smalle inkom- en brede venstertravee. Het ontwerp voorzag een verdere belijning van de opstand met gevelbreed doorlopende betonelementen, opgevat als zwevende bloembak op de eerste verdieping - die meer bescheiden, enkel onder het rechter venster is uitgevoerd - en als uitstekende vensterdorpel op de topverdieping, maar uitgevoerd als zwevende lijst, rustend op vier forse, symmetrisch en ongelijk geplaatste steunelementen. De toegang is beschermd door een niet voorziene gestrekte U-vormige luifel. Het betonskelet kreeg een contrasterende invulling met houten schrijnwerk, op de begane grond als een volledig doorlopende gesloten constructie met verticale geleding, die inkomdeur en garagepoort en vaste zijdelen integreert en waarbij enkel de smalle betonkolom de afscheiding tussen beide functies maakt. Smalle belijnende lichtstroken zorgen voor het nodige daglicht. De bovenbouw is geopend door half openschuivende ramen: op de bel-etage toegepast voor het grote woonkamervenster en voor de slaapkamervensters in de topverdieping gevelbreed uitgewerkt, met ritmisch vooruitspringende en terugwijkende delen. Op de bel-etage bevindt zich boven de toegang nog een kantelraam. Het houten deur- en vensterschrijnwerk is nog aanwezig maar de garagepoort is vervangen door een rolluik in kunststof.

De achtergevel is volwaardig ontworpen met gesloten bovenbouw en opengewerkte onderliggende niveaus. Een centrale spiltrap verbindt het terras op de bel-etage met de tuin.

De plattegrond van de deels onderkelderde woning beantwoordt aan de typologie van de naoorlogse bel-etagewoning, ontsloten door een centraal ingeplante spiltrap. Volgens de bouwplannen wordt de begane grond vooraan ingenomen door de inkomhal en de garage. Toegankelijk middels een deursas, loopt de inkomhal breder uit naar twee treden hoger gelegen achterliggende ruimten met op het middenplan een dwarse gang met trappenhuis en toilet, die een bureel en wasruimte aan de tuin ontsluit. De bel-etage is grotendeels ingenomen door een L-vormige leefruimte die vooraan een eethoek en achteraan een kamerbrede zithoek integreert. Aan de straat zit in de inkomtravee nog de keuken, zowel toegankelijk vanuit de traphal als de eetkamer. De topverdieping herbergt op het middenplan aan weerszijden van het trappenhuis een daktuin en een badkamer. De traphal leidt naar een nachthal die aan de straat drie slaapkamers ontsluit. Aan de tuin nog een grote slaapkamer, wellicht voor de ouders, en en suite badkamer en toilet.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 627#23525.

Auteurs: Van den Borne, Steven