Rijwoning in art deco

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Rijwoning in art deco

Beschrijving

Rijwoning in art deco, in 1926 gebouwd voor Gustaaf Roels uit de Duinstraat 147 in Antwerpen. Het bouwdossier vermeldt geen architect. De woning is bescheiden van omvang, maar valt op in het straatbeeld door haar strakke geometrische art-decovormgeving.

Klassiek opgedeeld in een smalle inkomtravee en brede venstertravee telt de onderkelderde woning twee bouwlagen onder een zadeldak met de nok evenwijdig aan de straat. De lijstgevel, rustend op een lage plint in blauwe hardsteen en beëindigd met een betonnen kroonlijst, kreeg een bruinrood baksteenparement in kruisverband met bijgekleurde knipvoegen. De bruinrode baksteen wordt contrastrijk gecombineerd met rood metselwerk in verticaal halfsteensverband voor de borstweringen en paneelwerk boven de etagevensters; met witte natuursteen voor muurbanden, hoekstenen, en sluitsteen; en met simili voor de hoge vensterlateien.

De gevelcompositie legt nadruk op de brede venstertravee met twee grote rechthoekige vensters in een spaarveld tussen aflijnende lisenen. De smalle toegangstravee zet aan met verhoogde en verdiepte deuropening in een deels dubbel gelede mijtervormige omlijsting met geprononceerde sluitsteen, en eindigt op de verdieping met een hoog rechthoekig venster.

Het houten schrijnwerk op de begane grond is ofwel gaaf bewaard, ofwel gaat het om geslaagde kopieën van de originele voordeur met getralied opdekraam en mijtervormig bovenlicht met kruisroeden, en van het drielichtkozijn met guillotineramen, geprofileerde wisseldorpelconsoles en eveneens bovenlichten met kruisroeden. Op de verdieping is het houten vensterschrijnwerk vervangen door kunststoframen, weliswaar met benaderende herneming van de oorspronkelijke raam- en roedeverdeling. In de plint een bewaarde gietijzeren voetschraper en aangepunt smeedijzeren diefijzer voor het kelderraam.

Volgens het bouwplan heeft de woning een opdeling die typerend is voor compacte rijwoningen, en die vanuit de 19de eeuw doorleeft tot ver in de 20ste eeuw. In de venstertravee een enfilade van een klein salon, perceelsbrede woonkamer, en overdekte koer uitgevend op de tuin. In de toegangstravee een korte gang met trap, en, achter de brede woonkamer, een lagere achterbouw met keuken en toilet. Op de verdieping twee slaapkamers in de voorbouw en een 'opkamer' met wastafel in de achterbouw. In de kelder twee provisieruimten en een kolenkelder.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossier 329 # 1731.

Auteurs: Bisschops, Tim