Voetingen spoorwegbrug

Beschrijving

Voetingen van een spoorwegbrug, te zien vanaf de Veurnekeiweg, ter hoogte van huisnummer 18. De voetingen bevinden zich langs het kanaal Duinkerke-Veurne, op 850 meter ten zuidwesten van de Nieuwe Adinkerkebrug.

Historische achtergrond

Restanten van betonnen voetingen van een voormalige spoorwegbrug over de vaart.

In 1915 werd door de 'Civils militarisés - le brigade' een enkelspoorlijn aangelegd tussen Adinkerke en Roesbrugge over Bulskamp, Wulveringem, Izenberge en Beveren, met vertakkingen naar het front om de legers te bevoorraden met ravitaillering en munitie. Ook was deze lijn nuttig voor het vervoer van gekwetsten. Ze werd verder doorgetrokken naar Proven en Poperinge met een vertakking vanuit Proven naar Sint-Winoksbergen over Haringe en Bambeke. Na de oorlog werd de spoorlijn Adinkerke-Poperinge behouden en verder uitgebaat voor vervoer van reizigers en goederen. De andere lijnen werden uitgebroken. Deze spoorlijn kreeg in de volksmond de naam 'Poperingsje'. Er waren haltes voorzien te Oosthoek, Moerhoek, Elzentap, Izenberge, Kruiske, Klein Leisele, Waaienburg, Proven. In 1941 werd de lijn gesloten en in 1942 werd begonnen met de uitbraak. De materialen werden door de omwonenden gerecupereerd. Er zijn nu nog enkele restanten van deze lijn zichtbaar.

• SCHAKMAN M. 1976: Het Poperingsje, Bachten de kupe 18.4, 52-55.

Bron: WOI Relict (1579): Voetingen spoorwegbrug Veurnekeiweg (Adinkerke - WOI)