erfgoedobject

Betonnen militaire post B

bouwkundig element
ID
305188
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/305188
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

Beschrijving

Locatie

In een weide met boomgaard ten westen van de hoeve Brugsesteenweg 222, ten zuiden van de kronkelende Proostdijkvaart, staan twee bovengrondse betonnen constructies op circa 170 meter van mekaar verwijderd. 'Betonnen militaire post A' ligt het dichtst bij de straat, 'Betonnen militaire post B' het dichtst bij de hoeve. De constructies bevinden zich op circa twee kilometer ten oosten van het centrum van Veurne.

Historische achtergrond

Een van twee gelijkaardige bij elkaar gelegen constructies. De constructies bevinden zich ter hoogte van de tweede verdedigingslinie achter de IJzer. Langs de Brugsesteenweg, ter hoogte van de constructies, maakte de voormalige spoorlijn Diksmuide – De Panne meerdere aftakkingen. In de omgeving waren volgens een Duitse militaire stafkaart uit oktober 1918 diverse opslagplaatsen (onder andere voor munitie) en kantonnementen. In de hoeve vlakbij werd tijdens de Eerste Wereldoorlog tijdelijk door de militairen een noodschool opgetrokken.

Beschrijving

Bovengrondse betonnen constructie met rechthoekig grondplan van circa 630 cm x 500 cm. De constructie is opgetrokken met langwerpige betonstenen ('nougats'). Er zijn ronde wapeningsijzers zichtbaar. De vorm van het dak is een afgezwakte versie van een schilddak. Aan de zuidzijde en de westzijde is telkens een deuropening, onderaan deels afgeschermd met een dubbele trap. De 'toegangsgang' geeft via een lagere deuropening, bovenaan verstevigd met meerdere ijzeren balken, telkens toegang tot een vrij lage ruimte. De plafonds lijken te bestaan uit betonnen platen. Het dak van deze ruimtes moet meer dan een meter dik zijn. Vermoedelijk staan deze ruimtes binnen met mekaar in verbinding. In de buitenmuren zijn naast de deuropeningen diverse ronde openingen te zien.

  • Ieper, Kenniscentrum In Flanders Fields Museum, Collectie militaire stafkaarten, Duitse militaire kaart Batteriekarte f.d. Gruppe Nord (Nördl. Teil) Blatt XXVIII von 10.10.18.

Bron: WOI Relict (1666): Betonconstructie B Brugsesteenweg 222 (Veurne - WOI)
Auteurs: Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Belgische militaire post

  • Is deel van
    Veurne


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Betonnen militaire post B [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/305188 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.