erfgoedobject

Betonconstructie B

bouwkundig element
ID
305188
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/305188
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Locatie

In een weide met boomgaard ten westen van de hoeve Brugsesteenweg 222, ten zuiden van de kronkelende Proostdijkvaart, staan twee bovengrondse betonconstructies op circa 170 meter van mekaar verwijderd. 'Betonconstructie A' ligt het dichtst bij de straat, 'Betonconstructie B' het dichtst bij de hoeve. De constructies bevinden zich op circa twee kilometer ten oosten van het centrum van Veurne.

Historische achtergrond

Een van twee gelijkaardige bij elkaar gelegen constructies. De constructies bevinden zich ter hoogte van de tweede verdedigingslinie achter de IJzer. Langs de Brugsesteenweg, ter hoogte van de constructies, maakte de voormalige spoorlijn Diksmuide – De Panne meerdere aftakkingen. In de omgeving waren volgens een Duitse militaire stafkaart uit oktober 1918 diverse opslagplaatsen (onder andere voor munitie) en kantonnementen. In de hoeve vlakbij werd tijdens de Eerste Wereldoorlog tijdelijk door de militairen een noodschool opgetrokken.

Beschrijving

Bovengrondse betonconstructie met rechthoekig grondplan van circa 630 cm x 500 cm. De constructie is opgetrokken met langwerpige betonstenen ('nougats'). Er zijn ronde bewapeningsijzers zichtbaar. De vorm van het dak is een afgezwakte versie van een schilddak. Aan de zuidzijde en de westzijde is telkens een deuropening, onderaan deels afgeschermd met een dubbele trap. De 'toegangsgang' geeft via een lagere deuropening, bovenaan verstevigd met meerdere ijzeren balken, telkens toegang tot een vrij lage ruimte. De plafonds lijken te bestaan uit betonnen platen. Het dak van deze ruimtes moet meer dan een meter dik zijn. Vermoedelijk staan deze ruimtes binnen met mekaar in verbinding. In de buitenmuren zijn naast de deuropeningen diverse ronde openingen te zien.

  • Batteriekarte f.d. Gruppe Nord (Nördl. Teil, Blatt XXVIII), uitgegeven in 1918.

Bron     : DECOODT H. & BOGAERT N. 2002-2005: Inventarisatie van het Wereldoorlogerfgoed in de Westhoek, project in opdracht van de provincie West-Vlaanderen, "Oorlog en Vrede in de Westhoek", en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen.
Auteurs :  Bogaert, Nele, Decoodt, Hannelore
Datum  :


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Belgische bunker

  • Is deel van
    Veurne


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2022: Betonconstructie B [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/305188 (Geraadpleegd op )