erfgoedobject

Winkelhuis in neoclassicistische stijl

bouwkundig element
ID: 305196   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/305196

Juridische gevolgen

Beschrijving

Winkelhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van P.V. Weyns, naar een ontwerp door de aannemer Hubert Van Deurme uit 1867. De heer F. Thiéry liet in 1894 een nieuwe winkelpui aanbrengen naar een ontwerp door de architect Charles Dens.

Met een gevelbreedte van twee traveeën omvat de rijwoning drie bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rust op een klassieke houten winkelpui met hardstenen plint. Rechthoekige bovenvensters met afgeronde bovenhoeken, geriemde omlijsting met stucsleutel, individuele lekdrempel en gietijzeren parapet. Het oorspronkelijke, klassieke hoofdgestel met houten kroon- en tandlijst op voluutconsoles is verwijderd, evenals de vensteromlijstingen van de tweede verdieping. Winkelpui met zijportaal, pilasters, entablement op voluutconsoles, en inkomdeur met siersmeedwerk. Deze vervangt de oorspronkelijke, eenvoudige, drieledige pui. Het houten schrijnwerk van de bovenvensters is bewaard.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1867#766 en 1894#839.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2018


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Winkelhuis in neoclassicistische stijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/305196 (Geraadpleegd op 27-01-2020)