erfgoedobject

Appelboomgaard met barrier

landschappelijk element
ID
305199
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/305199

Beschrijving

De door zijn ligging aan twee straten (Herbroekstraat-Winkelstraat) beeldbepalende appelboomgaard, bewaart nog op de linker perceelsgrens zijn opgeschoten meidoornhaag. Hij is nog als van ouds in gebruik als fruitweide en heeft een roodgeschilderde barrier van bandijzer tussen betonnen pijlers, daterend uit het interbellum en van hetzelfde model als naast nr. 26.

De hoogstamboomgaarden in Haspengouw kennen een hoge belevingswaarde en dragen bij aan de streekdentiteit van het landschap. De verschillende meidoornhagen bezitten een sterke ensemblewaarde met de boomgaarden. Hoogstamboomgaarden hebben een hoge ecologische en natuurwaarde, ze zijn een bijzonder aantrekkelijke leefomgeving voor vele plant- en diersoorten. Vooral de combinatie met extensief beheerd grasland is interessant voor de natuur.


Bron     : DE MAEGD C. EN VAN DEN BROECK M., 2007, Historische tuinen en parken van Vlaanderen. Inventaris Limburg. Deel 3: Alken, Borgloon, Heers, Kortessem, Wellen, Brussel, Agentschap RO-Vlaanderen. Onroerend Erfgoed.
Auteurs :  De Maegd, Christiane, Van den Broeck, Myriam
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Appelboomgaard met barrier [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/305199 (Geraadpleegd op )