Cluster van hoogstamboomgaarden

Beschrijving

Op de hoek van de landweg naar Manshoven en de Lavkistraat naar Bommershoven, liggen tegenover de met meidoornhagen aangegeven noordelijke grens van het kasteeldomein Hex, vijf percelen hoogstamboomgaard. De langs de straatzijde met een jonge meidoornhaag afgesloten meest westelijke en meest oostelijke percelen zijn nog dicht beplant met oudere fruitbomen. Twee van de drie overige percelen hoogstamboomgaard, deels met jonge aanplant en afgebakend met prikkeldraad, zijn toegankelijk via twee identieke 19de-eeuwse barriers. Deze smeedijzeren hekken van het eenvoudige type met vierkant stijl- en regelwerk en gepunte onderspijlen en spijlen hangen tussen vierkante, met getrapte bakstenen bekroonde hekpijlers van baksteen. De oostelijke boomgaard is eveneens toegankelijk via een barrier waarvan de twee staande voluten op de middenstijl samen een hartmotief vormen.

Hoogstamboomgaarden hebben een hoge ecologische en natuurwaarde, ze zijn een bijzonder aantrekkelijke leefomgeving voor vele plant- en diersoorten. Vooral de combinatie met extensief beheerd grasland is interessant voor de natuur.

• DE MAEGD C. EN VAN DEN BROECK M. 2007: Historische tuinen en parken van Vlaanderen. Inventaris Limburg. Deel 3: Alken, Borgloon, Heers, Kortessem, Wellen, Brussel.

Auteurs: Michiels, Marijke