erfgoedobject

Heffenveldweg

landschappelijk element
ID
305211
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/305211

Beschrijving

Van bij een kruispunt van wegen bij de Nuffelstraat leidt een onverharde landbouwweg recht naar het zuidoosten. De weg loopt tussen de uitgestrekte akkerpercelen van het Heffenveld met open zichten rondom. De veldweg kruist twee verbindingswegen naar het zuiden en loopt als half verharde weg door tot in de dorpskom van Heffen. De weg eindigt als smalle voetweg tussen twee huizen op het dorpsplein van Heffen, vlakbij de parochiekerk. Het laatste deel van de Heffenveldweg wordt ook Kerkweg genoemd. Deze weg wordt reeds afgebeeld op de 18de-eeuwse Kaart van Villaret en de Kabinetskaart van de Ferraris en loopt over de uitgestrekte kouters van Heffen tot in het dorp. De veldweg loopt ook min of meer parallel met de 'Grand Chemin de Dendermonde à Malines'. Op de Poppkaart wordt de volledige weg aangeduid als 'Kerkweg'. Deze weg vormt een historische verbinding tussen de kleine woonkernen ten westen van Heffen en het hoofddorp met de parochiekerk. Deze kerkwegels deden ook dienst als algemene verbindingsweg en boden een alternatief voor de vaak drukke hoofdwegen.

  • Kaart van Villaret, Institut National de l’Information Géographique et Forestière, Sint-Mande (France), CH 292, uitgegeven 1745, schaal 1:14.400.
  • Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden voor Zijn Koninklijke Hoogheid de Hertog Karel Alexander van Lotharingen, Jozef Jean François de Ferraris, Koninklijke Bibliotheek van België, uitgegeven in 1770-1778, schaal 1:11.520 herleid naar 1:25.000.
  • Atlas Cadastral parcellaire de la Belgique, Philippe-Christian Popp, uitgegeven in 1842-1879, schaal 1:5000.

Auteurs: Verdurmen, Inge
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Heffenveldweg [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/305211 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.