erfgoedobject

Holle weg Waterloosstraat

landschappelijk element
ID
305219
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/305219

Juridische gevolgen

Beschrijving

De Waterloosstraat is in het noorden ingesneden als holle weg. Deze holle weg bevindt zich op de noordelijke flank van de Wijngaardberg tussen verscheidene akkers en biedt zicht op de Moedermolen. De volledige weg is ongeveer 1,3 km lang, waarvan het holle gedeelte een lengte heeft van ongeveer 600 m. De weg is volledig verhard en bevat langs beide taluds boomsoorten als (knot)eik en robinia.

De Waterloosstraat is afgebeeld op de Villaretkaart (1745-1748) als verbindingsweg tussen de gehuchten Vlasselaar en Gelrode, respectievelijk ten zuiden en ten noorden van de Wijngaardberg. Deze weg liep dwars over de akkers en kruiste het bos op de ‘Mont de Wesmael’ om weer uit te komen op de dorpskouter. Sinds de komst van de molen in 1830 kende deze weg vermoedelijk een intensiever gebruik als belangrijke verbinding tussen de aanwezige akkers en de graanmolen. De naam Waterloosstraat is afgeleid van de naam ‘Waterloes’ of ‘Waterloosveld’, het middelste stuk van de heuvel, waar er vroeger regelmatig openbare verkopingen van schaarhout werd gehouden.

  • Kaart van Villaret, Carte topographique de la partie de la Belgique comprise entre Gand et Tournay, Maestricht et Liège, levée par Villaret, Ingénieur du Roi, 1745-1748, Institut National de l’Information Géographique et Forestière-Saint-Mandé (France), CH 292, schaal 1:14.400
  • VAN DRIESSCHE T. 2015:‘Van goeden koerliken Rotcelaerstene wel endereynlic ghehouwen' Winning en toepassing van Diestiaanijzerzandsteen in het Hageland van de middeleeuwen tot de 20ste eeuw, Brussel.

Auteurs: Verdurmen, Inge; De Kuyper, Noor
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Gelrode

  • Is deel van
    Wijngaardberg en het landbouwgebied tot aan de Parhof


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Holle weg Waterloosstraat [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/305219 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.