Holle weg Waterloosstraat

inventaris landschappelijk erfgoed \ landschapsatlas relict \ landschapsatlaselement

Locatie

Provincie Vlaams-Brabant
Gemeente Aarschot
Deelgemeente Gelrode
Straat Waterloosstraat
Locatie Waterloosstraat (Aarschot)

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie vaststelling Wijngaardberg (2017 - 2018).

Juridische gevolgen

is deel van de vaststelling als landschapsatlasrelict Wijngaardberg en het landbouwgebied tot aan de Parhof

Deze vaststelling is geldig sinds 25-09-2018.

Beschrijving

De Waterloosstraat is in het noorden ingesneden als holle weg. Deze holle weg bevindt zich op de noordelijke flank van de Wijngaardberg tussen verscheidene akkers en biedt zicht op de Moedermolen. De volledige weg is ongeveer 1,3 km lang, waarvan het holle gedeelte een lengte heeft van ongeveer 600 m. De weg is volledig verhard en bevat langs beide taluds boomsoorten als (knot)eik en robinia.

De Waterloosstraat is afgebeeld op de Villaretkaart (1745-1748) als verbindingsweg tussen de gehuchten Vlasselaar en Gelrode, respectievelijk ten zuiden en ten noorden van de Wijngaardberg. Deze weg liep dwars over de akkers en kruiste het bos op de ‘Mont de Wesmael’ om weer uit te komen op de dorpskouter. Sinds de komst van de molen in 1830 kende deze weg vermoedelijk een intensiever gebruik als belangrijke verbinding tussen de aanwezige akkers en de graanmolen. De naam Waterloosstraat is afgeleid van de naam ‘Waterloes’ of ‘Waterloosveld’, het middelste stuk van de heuvel, waar er vroeger regelmatig openbare verkopingen van schaarhout werd gehouden.

  • Kaart van Villaret, Carte topographique de la partie de la Belgique comprise entre Gand et Tournay, Maestricht et Liège, levée par Villaret, Ingénieur du Roi, 1745-1748, Institut National de l’Information Géographique et Forestière-Saint-Mandé (France), CH 292, schaal 1:14.400
  • VAN DRIESSCHE T. 2015:‘Van goeden koerliken Rotcelaerstene wel endereynlic ghehouwen' Winning en toepassing van Diestiaanijzerzandsteen in het Hageland van de middeleeuwen tot de 20ste eeuw, Brussel.

Bron: -

Auteurs: De Kuyper, Noor & Verdurmen, Inge

Datum tekst: 2017

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Gelrode

Gelrode (Aarschot)

maakt deel uit van Wijngaardberg en het landbouwgebied tot aan de Parhof

Gelrode (Aarschot), Nieuwrode (Holsbeek), Wezemaal (Rotselaar)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.