Holle weg Donkerstraat

inventaris landschappelijk erfgoed \ landschapsatlas relict \ landschapsatlaselement

Deelgemeente Gelrode
Straat Donkerstraat
Locatie Donkerstraat (Aarschot)

• Inventarisatie vaststelling Wijngaardberg (2017 - 2018).

Juridische gevolgen

is deel van de vaststelling als landschapsatlasrelict Wijngaardberg en het landbouwgebied tot aan de Parhof

Beschrijving

De Donkerstraat is ongeveer 800 m lang en is grotendeels ingesneden als holle weg. Het noordelijk gelegen holle gedeelte wordt gekenmerkt door een sterke daling met langs beide taluds wegbeplanting zoals eik en robinia. De Donkerstraat kruist de Cleerenbosch voetweg en wordt zuidwaarts verbonden met een andere holle weg (Hellegat). De volledige weg is verhard en loopt tussen verscheidene akkers. De Donkerstraat is door het grote hoogteverschil op korte afstand diep ingesneden. De weg is afgebeeld op de kaart van Villaret (1745-1748) als toegangsweg vanuit Gelrode tot het uitgestrekte akkercomplex ten zuiden van het dorp.

• Kaart van Villaret, Carte topographique de la partie de la Belgique comprise entre Gand et Tournay, Maestricht et Liège, levée par Villaret, Ingénieur du Roi, 1745-1748, Institut National de l’Information Géographique et Forestière-Saint-Mandé (France), CH 292, schaal 1:14.400

Auteurs: De Kuyper, Noor & Verdurmen, Inge