erfgoedobject

Holle weg Parhofstraat

landschappelijk element
ID
305222
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/305222

Juridische gevolgen

Beschrijving

Deze holle weg helt af naar de Holsbeeksesteenweg en bevindt zich in het noordoosten van de heuvel. De onverharde weg heeft een kronkelende vorm en loopt tussen verscheidene akkers. De beplanting langs de taluds bestaan voornamelijk uit gemengd hakhout zoals hazelaar, robinia en esdoorn. Parallel met deze weg loopt een tweede onverharde holle weg die uitkomt op een veldwegel en hier weer aansluit op de eerste holle weg.

Net zoals in groeves werd ijzerzandsteen soms in holle wegen verzameld. In de wanden van de Parhofstraat is de ijzersteen duidelijk zichtbaar, deze werd vermoedelijk plaatselijk ontgonnen. Beide wegen worden als holle weg afgebeeld op de Villaretkaart (1745-1748) en zijn ook zichtbaar op latere historische kaarten. Op de 19de-eeuwse Poppkaart wordt de Parhofstraat aangeduid als ‘Holle straat’. Vanuit het dorp Gelrode leiden meerdere parallelle holle wegen de heuvelflank op. Deze wegen verbonden het dorp met de hoger gelegen akkercomplexen en geraakten sterk geërodeerd ten gevolge van het intensief gebruik. De parallelweg gaf toegang tot de landbouwpercelen genaamd 'Steenheuvel' en bood mogelijk een alternatief voor de sterk geërodeerde en moeilijk toegankelijke hoofdweg in de winter.

  • Kaart van Villaret, Carte topographique de la partie de la Belgique comprise entre Gand et Tournay, Maestricht et Liège, levée par Villaret, Ingénieur du Roi, 1745-1748, Institut National de l’Information Géographique et Forestière-Saint-Mandé (France), CH 292, schaal 1:14.400
  • Atlas Cadastral parcellaire de la Belgique, Philippe-Christian Popp, uitgegeven in 1842-1879, schaal 1:5000.

Auteurs: Verdurmen, Inge; De Kuyper, Noor
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Gelrode

  • Is deel van
    Wijngaardberg en het landbouwgebied tot aan de Parhof


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Holle weg Parhofstraat [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/305222 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.