erfgoedobject

Holle weg Waterloospad

landschappelijk element
ID
305223
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/305223

Juridische gevolgen

Beschrijving

Deze onverharde holle weg leidt de noordflank op van de heuvel en loopt tussen verscheidene boomgaarden. Historisch gezien vormde deze weg een belangrijke doorgang van de noordelijke flank naar de zuidelijke flank van de Wijngaardberg. Door het grote hoogteverschil op korte afstand heeft de weg een diepe en brede insnijding die duidelijk zichtbaar is op het hoogtemodel. De taluds van de holle weg zijn beplant met linde, beuk en robinia. Deze holle weg is afgebeeld op de kaart van Villaret (1745-1748) en op latere historische kaarten. Op de 19de-eeuwse Poppkaart wordt de weg aangeduid als ‘everveld weg’ naar de omliggende akkers van het Everveld die de weg doorkruiste.

  • Kaart van Villaret, Carte topographique de la partie de la Belgique comprise entre Gand et Tournay, Maestricht et Liège, levée par Villaret, Ingénieur du Roi, 1745-1748, Institut National de l’Information Géographique et Forestière-Saint-Mandé (France), CH 292, schaal 1:14.400
  • Atlas Cadastral parcellaire de la Belgique, Philippe-Christian Popp, uitgegeven in 1842-1879, schaal 1:5000.

Auteurs: Verdurmen, Inge; De Kuyper, Noor
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Wezemaal

  • Is deel van
    Wijngaardberg en het landbouwgebied tot aan de Parhof


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Holle weg Waterloospad [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/305223 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Gemeente Rotselaar

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.