erfgoedobject

Duitse mitrailleurspost

bouwkundig element
ID
305239
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/305239

Juridische gevolgen

Beschrijving

Bijna volledig ondergrondse betonnen militaire constructie grotendeels in de tuin van Grootheide 15. Een klein deeltje van de bunker ligt in de tuin van Grootheide 11.

Historisch overzicht

Duitse mitrailleurspost uit de Eerste Wereldoorlog, opgetrokken als onderdeel van de 'Südabschnitt'. Dit is een Duitse bunkerlinie van de 'Stellung Antwerpen', die ten zuiden van Antwerpen werd aangelegd, tussen de Kloosterstraat in Bornem en Blaasveld (Willebroek). De bunkers van de 'Südabschnitt' waren opgetrokken volgens gestandaardiseerde ontwerpen.

Het betreft een type bunker, dat bedoeld was voor een 'MG' of 'Maschinengewehr'. Dit type mitrailleurspost was evenredig verdeeld over de hele bunkerlijn. Dergelijke bunker was bedoeld voor een zware mitrailleur om flankerend te vuren. De mitrailleursposten waren zo gepositioneerd dat de vuren elkaar konden kruisen.

Kenmerkend bij dit type bunker zijn de twee openingen in de voormuur van de bunker, waarbij de ene opening diende als schietopening en de andere voor het hanteren van een zoeklicht. Parallel met de achtermuur van de bunker loopt een brede gang van 1,25 m. De twee toegangen tot deze gang mondden uit in de loopgraaf. Centraal in de gang zit de toegang tot de bunkerruimte, die afgesloten werd met een deur.

Beschrijving

Bijna volledig ondergrondse militaire constructie uit gewapend beton met een rechthoekig grondplan van grosso modo 5 x 6,30 m. De hoeken aan voorzijde en zijkanten zijn voor zover zichtbaar afgerond. De muuropeningen aan voorzijde (zuidoostelijke zijde) bevinden zich ondergronds en zijn dichtgemaakt. Het dak is gegoten op een plafond van gegolfde plaatijzers, die tussen ijzeren liggers zijn geplaatst.

Parallel met de zuidelijke achtergevel loopt een gang van ongeveer 1,25 m breedte, die enkel aan zuidwestelijke zijde (kant Grootheide 15) open is. Centraal in deze gang zit een deuropening naar de binnenruimte. In de binnenmuur tussen kamer en gang zit een uitsparing voor kachel met opening voor kachelbuis, evenals een ronde opening.

 • GILS R. s.d.: Typeplans Duitse bunkers uit 1917 te Antwerpen, Vesting, Antwerpen.
 • GILS R. 2001: Vesting Antwerpen. Deel IV. Bunkers en bunkerstellingen (1914-1945), België onder de wapens 19, Erpe.
 • VAN DAELE A. 2014: Kaiserliche Festung Antwerpen. Südabschnitt. De vierde sector, Vesting, 4, 3-6.
 • VAN HOLLEBEEKE Y., BOURGEOIS J. & STICHELBAUT B. 2013: Inventarisatie van bovengronds bewaarde WO I – relicten van de Antwerpse Südabschnitt (Klein-Brabant tot kanaal Schoten-Turnhout), onuitgegeven studie Universiteit Gent, vakgroep Archeologie in opdracht van Provincie Antwerpen, Dienst Erfgoed.
 • VAN MEIRVENNE R. 2001: Duitse verdedigingslijn van 1917 op de Linkerscheldeoever, s.l.
 • VAN MEIRVENNE R. & DEVOS P. 2002: De Duitse bunkerlinie van Steendorp-Vrasene 1917, Kleine Cultuurgids Provincie Oost-Vlaanderen, Gent.

Bron     : -
Auteurs :  Decoodt, Hannelore
Datum  :


Relaties

 • Is deel van
  Bornem

 • Is deel van
  Duitse bunkerlinie Südabschnitt


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Duitse mitrailleurspost [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/305239 (Geraadpleegd op )