erfgoedobject

Duitse bunker

bouwkundig element
ID: 305240   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/305240

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Duitse bunker
  Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

Beschrijving

Halfondergrondse betonnen militaire constructie achteraan in de tuin van Sint-Amandsesteenweg 142. De bunker is volledig overgroeid.

Historisch overzicht

Duitse bunker uit de Eerste Wereldoorlog, opgetrokken als onderdeel van de 'Südabschnitt'. Dit is een Duitse bunkerlinie van de 'Stellung Antwerpen', die ten zuiden van Antwerpen werd aangelegd, tussen de Kloosterstraat in Bornem en Blaasveld (Willebroek). De bunkers van de 'Südabschnitt' waren opgetrokken volgens gestandaardiseerde ontwerpen.

Het betreft een type bunker, dat bedoeld was als 'Unterstand', dit betekent als onderkomen voor manschappen. Kenmerkend bij dit type bunker zijn de twee toegangen aan de achterzijde van de constructie. In de binnenmuren van de bunker zitten verschillende nissen en openingen.

Deze bunker werd tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikt als schuilplaats. Tijdens deze wereldoorlog werden deur- en muuropeningen dichtgemaakt op bevel van de Duitse bezetter, opdat verzetslieden en parachutisten de bunker niet zouden gebruiken.

Beschrijving

Militaire constructie uit gewapend beton met een uitspringend deel centraal aan zuidelijke zijde. De totale afmeting van de constructie bedraagt min of meer 8,4 x 4,2m. Het beton is gegoten tegen een houten bekisting. Het dak is gegoten op een plafond van gegolfde plaatijzers, die tussen ijzeren liggers zijn aangebracht.

Aan de achterzijde (noordelijke zijde) van de constructie zitten twee toegangen, waarvan één toegang is dichtgemaakt. De twee toegangen vormen elk het uiteinde van een korte, hoekige gang, die op zijn beurt via een deuropening toegang verschaft tot de centrale binnenruimte van min of meer 1,4m hoog. Ter hoogte van de binnendeur zijn nog ijzeren deurelementen bewaard. In de binnenmuren steken verschillende nissen en openingen.

 • GILS R. s.d.: Typeplans Duitse bunkers uit 1917 te Antwerpen, Vesting, Antwerpen.
 • GILS R. 2001: Vesting Antwerpen. Deel IV. Bunkers en bunkerstellingen (1914-1945), België onder de wapens 19, Erpe.
 • VAN DAELE A. 2014: Kaiserliche Festung Antwerpen. Südabschnitt. De vierde sector, Vesting, 4, 3-6.
 • VAN HOLLEBEEKE Y., BOURGEOIS J. & STICHELBAUT B. 2013: Inventarisatie van bovengronds bewaarde WO I – relicten van de Antwerpse Südabschnitt (Klein-Brabant tot kanaal Schoten-Turnhout), onuitgegeven studie Universiteit Gent, vakgroep Archeologie in opdracht van Provincie Antwerpen, Dienst Erfgoed.
 • VAN MEIRVENNE R. 2001: Duitse verdedigingslijn van 1917 op de Linkerscheldeoever, s.l.
 • VAN MEIRVENNE R. & DEVOS P. 2002: De Duitse bunkerlinie van Steendorp-Vrasene 1917, Kleine Cultuurgids Provincie Oost-Vlaanderen, Gent.

Bron     : -
Auteurs :  Decoodt, Hannelore
Datum  : 2017


Relaties

 • Is deel van
  Duitse bunkerlinie Südabschnitt
  Bornem (Bornem), Liezele, Puurs, Ruisbroek (Puurs-Sint-Amands), Blaasveld, Willebroek (Willebroek)

 • Is deel van
  Sint-Amandsesteenweg
  Sint-Amandsesteenweg (Bornem)

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Duitse bunker [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/305240 (Geraadpleegd op 14-10-2019)