Halfondergrondse betonnen militaire constructie ten westen van Platte Heegtestraat 40. De bunker is grotendeels ingesloten door andere constructies.
Historisch overzicht
Duitse mitrailleurspost uit de Eerste Wereldoorlog, opgetrokken als onderdeel van de 'Südabschnitt'. Dit is een Duitse bunkerlinie van de 'Stellung Antwerpen', die ten zuiden van Antwerpen werd aangelegd, tussen de Kloosterstraat in Bornem en Blaasveld (Willebroek). De bunkers van de 'Südabschnitt' waren opgetrokken volgens gestandaardiseerde ontwerpen.
Het betreft een type bunker, dat bedoeld was voor een 'MG' of 'Maschinengewehr'. Dit type mitrailleurspost was evenredig verdeeld over de hele bunkerlijn. Dergelijke bunker was bedoeld voor een zware mitrailleur om flankerend te vuren. De mitrailleursposten waren zo gepositioneerd dat de vuren elkaar konden kruisen.
Kenmerkend bij dit type bunker zijn de twee openingen in de voormuur van de bunker, waarbij de ene opening diende als schietopening en de andere voor het hanteren van een zoeklicht. Parallel met de achtermuur van de bunker liep een brede gang van 1,25 meter. De twee toegangen tot deze gang mondden uit in de loopgraaf. Centraal in de gang zat de toegang tot de bunkerruimte, die afgesloten werd met een deur.
Beschrijving
Halfondergrondse militaire constructie uit gewapend beton met een rechthoekig grondplan van grosso modo 5 x 6,30 meter. De hoeken aan voorzijde en zijkanten zijn voor zover zichtbaar afgerond.
Het dak is gegoten op een plafond van gegolfde plaatijzers, die tussen ijzeren liggers zijn aangebracht.
Parallel met de oostelijke achtergevel loopt een gang van ongeveer 1,25m breedte. Centraal in deze gang zit een deuropening naar de binnenruimte. Bij deze deuropening zijn ijzeren elementen bewaard. In de westelijke voormuur zitten twee openingen, waarvan de linkeropening aan de binnenzijde een vierkante vorm heeft, terwijl de rechteropening een rechthoekige vorm heeft aan de binnenzijde. In de binnenmuren van de bunker zitten verschillende nissen en openingen.
- GILS R. s.d.: Typeplans Duitse bunkers uit 1917 te Antwerpen, Vesting, Antwerpen.
- GILS R. 2001: Vesting Antwerpen. Deel IV. Bunkers en bunkerstellingen (1914-1945), België onder de wapens 19, Erpe.
- VAN DAELE A. 2014: Kaiserliche Festung Antwerpen. Südabschnitt. De vierde sector, Vesting, 4, 3-6.
- VAN HOLLEBEEKE Y., BOURGEOIS J. & STICHELBAUT B. 2013: Inventarisatie van bovengronds bewaarde WO I – relicten van de Antwerpse Südabschnitt (Klein-Brabant tot kanaal Schoten-Turnhout), onuitgegeven studie Universiteit Gent, vakgroep Archeologie in opdracht van Provincie Antwerpen, Dienst Erfgoed.
- VAN MEIRVENNE R. 2001: Duitse verdedigingslijn van 1917 op de Linkerscheldeoever, s.l.
- VAN MEIRVENNE R. & DEVOS P. 2002: De Duitse bunkerlinie van Steendorp-Vrasene 1917, Kleine Cultuurgids Provincie Oost-Vlaanderen, Gent.