erfgoedobject

Duitse mitrailleurspost

bouwkundig element
ID: 305250   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/305250

Juridische gevolgen

Beschrijving

Bijna volledig bovengrondse betonnen militaire constructie op een akker ten zuiden van de Ronebeek, ten zuidwesten van Zeutestraat 1.

Historisch overzicht

Duitse mitrailleurspost uit de Eerste Wereldoorlog, opgetrokken als onderdeel van de 'Südabschnitt'. Dit is een Duitse bunkerlinie van de 'Stellung Antwerpen', die ten zuiden van Antwerpen werd aangelegd, tussen de Kloosterstraat in Bornem en Blaasveld (Willebroek). De bunkers van de 'Südabschnitt' waren opgetrokken volgens gestandaardiseerde ontwerpen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden deur- en andere muuropeningen op bevel van de Duitse bezetter dichtgemaakt, opdat de bunkers niet door het verzet of parachutisten zouden gebruikt worden.

Het betreft een type bunker, dat bedoeld was voor een 'MG' of 'Maschinengewehr'. Dit type mitrailleurspost was evenredig verdeeld over de hele bunkerlijn. Dergelijke bunker was bedoeld voor een zware mitrailleur om flankerend te vuren. De mitrailleursposten waren zo gepositioneerd dat de vuren elkaar konden kruisen. Kenmerkend bij dit type bunker zijn de twee openingen in de voormuur van de bunker, waarbij de ene opening diende als schietopening en de andere voor het hanteren van een zoeklicht. Parallel met de achtermuur van de bunker loopt een brede gang van 1,25 meter. De twee toegangen tot deze gang mondden uit in de loopgraaf. Centraal in de gang zit de toegang tot de bunkerruimte, die afgesloten werd met een deur.

Beschrijving

Bijna volledig bovengrondse militaire constructie uit gewapend beton met een rechthoekig grondplan van grosso modo 5 x 6,15 meter. De hoeken aan voorzijde en zijkanten zijn voor zover zichtbaar afgerond. Het dak is gegoten op een plafond van gegolfde plaatijzers, die tussen ijzeren liggers zijn aangebracht. Op het beton zitten wellicht zwarte sporen van teer.

Parallel met de zuidelijke achtergevel loopt een gang van ongeveer 1,25 meter breedte, die enkel aan noordelijke zijde (kant Ronebeek) open is. Centraal in deze gang zit een deuropening naar de binnenruimte. In de binnenmuur tussen kamer en gang zit een uitsparing voor kachel met opening voor kachelbuis, evenals een ronde opening. In de vloer van de gang zitten wellicht twee ronde zinkputjes. In de buitenmuur van de gang zit een ronde opening met buis. In de voormuur van de bunker, aan westelijke zijde, zit een dichtgemaakte vierkante opening (voor zoeklicht) en een rechthoekige opening (schietopening), die naar het midden toe versmallen. Bovenaan deze openingen zit telkens een ijzeren balk. In de binnenmuren zitten verder nog op regelmatige afstand kleine vierkante uitsparingen, waarin stukjes hout steken.

 • GILS R. sine dato: Typeplans Duitse bunkers uit 1917 te Antwerpen, Vesting, Antwerpen.
 • GILS R. 2001: Vesting Antwerpen. Deel IV. Bunkers en bunkerstellingen (1914-1945), België onder de wapens 19, Erpe.
 • VAN DAELE A. 2014: Kaiserliche Festung Antwerpen. Südabschnitt. De vierde sector, Vesting, 4, 3-6.
 • VAN HOLLEBEEKE Y., BOURGEOIS J. & STICHELBAUT B. 2013: Inventarisatie van bovengronds bewaarde WO I – relicten van de Antwerpse Südabschnitt (Klein-Brabant tot kanaal Schoten-Turnhout), onuitgegeven studie Universiteit Gent, vakgroep Archeologie in opdracht van Provincie Antwerpen, Dienst Erfgoed.
 • VAN MEIRVENNE R. 2001: Duitse verdedigingslijn van 1917 op de Linkerscheldeoever, sine loco.
 • VAN MEIRVENNE R. & DEVOS P. 2002: De Duitse bunkerlinie van Steendorp-Vrasene 1917, Kleine Cultuurgids Provincie Oost-Vlaanderen, Gent.

Bron     : -
Auteurs :  Decoodt, Hannelore
Datum  : 2017


Relaties

 • Is deel van
  Duitse bunkerlinie Südabschnitt
  Bornem (Bornem), Liezele, Puurs, Ruisbroek (Puurs-Sint-Amands), Blaasveld, Willebroek (Willebroek)

 • Is deel van
  Puurs
  Puurs (Puurs-Sint-Amands)

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Duitse mitrailleurspost [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/305250 (Geraadpleegd op 14-10-2019)