erfgoedobject

Duitse bunker

bouwkundig element
ID
305253
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/305253

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Duitse bunker
  Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Halfondergrondse betonnen militaire constructie op een perceel ten noordoosten van Scheeveld 6. De bunker is ten dele overgroeid. Aan noordelijke zijde is een vogelkooi tegen de bunker aangebouwd. Vlakbij, ten westen van deze bunker staat een betonnen observatiepost.

Historisch overzicht

Duitse bunker uit de Eerste Wereldoorlog, opgetrokken als onderdeel van de 'Südabschnitt'. Dit is een Duitse bunkerlinie van de 'Stellung Antwerpen', die ten zuiden van Antwerpen werd aangelegd, tussen de Kloosterstraat in Bornem en Blaasveld (Willebroek). De bunkers van de 'Südabschnitt' waren opgetrokken volgens gestandaardiseerde ontwerpen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden deur- en andere muuropeningen op bevel van de Duitse bezetter dichtgemaakt, opdat de bunkers niet door het verzet of parachutisten zouden gebruikt worden.

Het betreft een type bunker, dat bedoeld was als 'Unterstand', dit betekent als onderkomen voor manschappen. Kenmerkend bij dit type bunker zijn de twee toegangen aan de achterzijde van de bunker.

Beschrijving

Militaire constructie uit gewapend beton met een uitspringend deel centraal aan zuidelijke zijde. De totale afmeting van de constructie bedraagt min of meer 8,35 x 3,9 meter. Het beton is gegoten tegen een houten bekisting. Op het beton is een afwerkingslaag aangebracht. Tegen de achtergevel aan noordelijke zijde zijn betonspatten te zien. Doorheen het dak zit een ronde opening met buis. De hoeken en randen aan de voorzijde zijn voor zover zichtbaar afgerond.

De twee toegangen aan de achterzijde (noordelijke zijde) van de constructie zijn dichtgemaakt. Bij de toegangen zijn ijzeren elementen bewaard. In de achtergevel zit onder meer een ronde opening.

 • GILS R. sine dato: Typeplans Duitse bunkers uit 1917 te Antwerpen, Vesting, Antwerpen.
 • GILS R. 2001: Vesting Antwerpen. Deel IV. Bunkers en bunkerstellingen (1914-1945), België onder de wapens 19, Erpe.
 • VAN DAELE A. 2014: Kaiserliche Festung Antwerpen. Südabschnitt. De vierde sector, Vesting, 4, 3-6.
 • VAN HOLLEBEEKE Y., BOURGEOIS J. & STICHELBAUT B. 2013: Inventarisatie van bovengronds bewaarde WO I – relicten van de Antwerpse Südabschnitt (Klein-Brabant tot kanaal Schoten-Turnhout), onuitgegeven studie Universiteit Gent, vakgroep Archeologie in opdracht van Provincie Antwerpen, Dienst Erfgoed.
 • VAN MEIRVENNE R. 2001: Duitse verdedigingslijn van 1917 op de Linkerscheldeoever, sine loco.
 • VAN MEIRVENNE R. & DEVOS P. 2002: De Duitse bunkerlinie van Steendorp-Vrasene 1917, Kleine Cultuurgids Provincie Oost-Vlaanderen, Gent.

Bron     : -
Auteurs :  Decoodt, Hannelore
Datum  :


Relaties

 • Is deel van
  Duitse bunkerlinie Südabschnitt

 • Is deel van
  Scheeveld


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Duitse bunker [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/305253 (Geraadpleegd op )