erfgoedobject

Duitse bunker

bouwkundig element
ID
305256
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/305256

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Duitse bunker
  Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Halfondergrondse betonnen militaire constructie achteraan in de tuin van Hof ten Berglaan 16.

Historisch overzicht

Duitse bunker uit de Eerste Wereldoorlog, opgetrokken als onderdeel van de 'Südabschnitt'. Dit is een Duitse bunkerlinie van de 'Stellung Antwerpen', die ten zuiden van Antwerpen werd aangelegd, tussen de Kloosterstraat in Bornem en Blaasveld (Willebroek). De bunkers van de 'Südabschnitt' waren opgetrokken volgens gestandaardiseerde ontwerpen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden deur- en andere muuropeningen op bevel van de Duitse bezetter dichtgemaakt, opdat de bunkers niet door het verzet of parachutisten zouden gebruikt worden.

Het betreft een type bunker, dat bedoeld was als 'Unterstand', dit betekent als onderkomen voor manschappen. Kenmerkend bij dit type bunker zijn de twee toegangen aan de achterzijde van de bunker.

Beschrijving

Militaire constructie uit gewapend beton met een uitspringend deel centraal aan zuidwestelijke zijde. De totale afmeting van de constructie bedraagt min of meer 8,2 x 4,2 meter. Het beton is gegoten tegen een houten bekisting. Het dak van de constructie is gegoten op gegolfde plaatijzers, die tussen ijzeren liggers zijn geplaatst. Op het beton is een afwerkingslaag aangebracht. Het dak van de bunker is achteraan in de vorm van een licht zadeldak uitgewerkt, terwijl de bovenste rand van de achtergevel vlak is. Tegen de achtergevel aan noordoostelijke zijde zijn betonspatten te zien. De hoeken en randen aan de voorzijde zijn voor zover zichtbaar afgerond.

Aan noordoostelijke zijde zitten de twee toegangen, waarvan de linkertoegang is dichtgemaakt. In deze achtergevel zit een ronde opening en een uitsparing. Via trapjes kan de rechtertoegang bereikt worden. Rond deze toegang zijn is een betonnen rand aangebracht. Via een L-vormige toegang en een deuropening, waar nog ijzeren elementen zijn bewaard, kan de binnenruimte bereikt worden. In de vloer ter hoogte van een binnendeuropening zit een rond zinkputje. De binnenhoogte bedraagt 145 centimeter. In de muren zitten diverse openingen, ijzeren elementen, nissen en uitsparingen (soms met stukjes hout in bewaard), waaronder een nis voor een kachel, met opening voor kachelbuis.

 • GILS R. sine dato: Typeplans Duitse bunkers uit 1917 te Antwerpen, Vesting, Antwerpen.
 • GILS R. 2001: Vesting Antwerpen. Deel IV. Bunkers en bunkerstellingen (1914-1945), België onder de wapens 19, Erpe.
 • VAN DAELE A. 2014: Kaiserliche Festung Antwerpen. Südabschnitt. De vierde sector, Vesting, 4, 3-6.
 • VAN HOLLEBEEKE Y., BOURGEOIS J. & STICHELBAUT B. 2013: Inventarisatie van bovengronds bewaarde WO I – relicten van de Antwerpse Südabschnitt (Klein-Brabant tot kanaal Schoten-Turnhout), onuitgegeven studie Universiteit Gent, vakgroep Archeologie in opdracht van Provincie Antwerpen, Dienst Erfgoed.
 • VAN MEIRVENNE R. 2001: Duitse verdedigingslijn van 1917 op de Linkerscheldeoever, sine loco.
 • VAN MEIRVENNE R. & DEVOS P. 2002: De Duitse bunkerlinie van Steendorp-Vrasene 1917, Kleine Cultuurgids Provincie Oost-Vlaanderen, Gent.

Bron     : -
Auteurs :  Decoodt, Hannelore
Datum  :


Relaties

 • Is deel van
  Duitse bunkerlinie Südabschnitt

 • Is deel van
  Puurs


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Duitse bunker [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/305256 (Geraadpleegd op )