erfgoedobject

Duitse bunker

bouwkundig element
ID
305257
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/305257

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Duitse bunker
  Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

Beschrijving

Halfondergrondse betonnen militaire constructie, aan de oprit van Hof ten Berglaan 56. De bunker ligt enkele tientallen meters achter (ten noordoosten van) de feitelijke bunkerlijn. Tegen de bunker zijn gebouwen opgetrokken. De bunker is ten dele overgroeid.

Historisch overzicht

Duitse bunker uit de Eerste Wereldoorlog, opgetrokken als onderdeel van de 'Südabschnitt'. Dit is een Duitse bunkerlinie van de 'Stellung Antwerpen', die ten zuiden van Antwerpen werd aangelegd, tussen de Kloosterstraat in Bornem en Blaasveld (Willebroek). De bunkers van de 'Südabschnitt' waren opgetrokken volgens gestandaardiseerde ontwerpen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden deur- en andere muuropeningen op bevel van de Duitse bezetter dichtgemaakt, opdat de bunkers niet door het verzet of parachutisten zouden gebruikt worden.

Het betreft een relatief groot type bunker, dat bedoeld was als 'U Tr' of 'Untertreteraum', een groot manschappenonderkomen. Dit type bunker werd enkele tientallen meters achter de voorste lijn ingeplant.

Het betreft een type bunker met een rechthoekig grondplan, met twee toegangen aan de achterzijde, die elk via een L-vormige gang uitmonden in de grote binnenruimte.

Beschrijving

Militaire constructie uit gewapend beton met een rechthoekig grondplan van grosso modo 9,2 x 5,1 meter. Op het beton is een afwerkingslaag aangebracht. De hoeken en randen aan voorzijde en zijkanten zijn voor zover zichtbaar afgerond.

Het dak is gegoten op een plafond van gegolfde plaatijzers, die tussen ijzeren liggers zijn aangebracht. Aan de noordoostelijke zijde zitten twee toegangen, waarvan één is dichtgemaakt. Deze toegangen vormen elk de uiteinden van een L-vormige gang, die ook aan de binnenzijde met een deur kon afgesloten worden, getuige hiervan de bewaarde ijzeren elementen. De binnenruimte zelf is 1,8m hoog. In de binnenmuren zitten verschillende openingen, nissen (onder meer voor kachels) en ijzeren elementen.

 • Koninklijk Legermuseum Brussel, Fonds 185, doos 952: Nord I, 1. Regimentabschnitt, Bataillonsabschnitt I & II, 1:2500.
 • GILS R. sine dato: Typeplans Duitse bunkers uit 1917 te Antwerpen, Vesting, Antwerpen.
 • GILS R. 2001: Vesting Antwerpen. Deel IV. Bunkers en bunkerstellingen (1914-1945), België onder de wapens 19, Erpe.
 • VAN DAELE A. 2014: Kaiserliche Festung Antwerpen. Südabschnitt. De vierde sector, Vesting, 4, 3-6.
 • VAN HOLLEBEEKE Y., BOURGEOIS J. & STICHELBAUT B. 2013: Inventarisatie van bovengronds bewaarde WO I – relicten van de Antwerpse Südabschnitt (Klein-Brabant tot kanaal Schoten-Turnhout), onuitgegeven studie Universiteit Gent, vakgroep Archeologie in opdracht van Provincie Antwerpen, Dienst Erfgoed.
 • VAN MEIRVENNE R. 2001: Duitse verdedigingslijn van 1917 op de Linkerscheldeoever, sine loco.
 • VAN MEIRVENNE R. & DEVOS P. 2002: De Duitse bunkerlinie van Steendorp-Vrasene 1917, Kleine Cultuurgids Provincie Oost-Vlaanderen, Gent.

Bron     : -
Auteurs :  Decoodt, Hannelore
Datum  : 2017


Relaties

 • Is deel van
  Duitse bunkerlinie Südabschnitt

 • Is deel van
  Puurs


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Duitse bunker [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/305257 (Geraadpleegd op 25-02-2021)