Halfondergrondse betonnen militaire constructie, gelegen langs de Molenstraat, tegenover het JOC op adres Fortbaan 9. De bunker ligt aan de rand van het landschapspark, dat in 2017-2018 aangelegd wordt, op zo’n 130 meter ten noordwesten van het Fort van Liezele. In dit landschapspark liggen nog twee andere bunkers.
Historisch overzicht
Duitse bunker uit de Eerste Wereldoorlog, opgetrokken als onderdeel van de 'Südabschnitt'. Dit is een Duitse bunkerlinie van de 'Stellung Antwerpen', die ten zuiden van Antwerpen werd aangelegd, tussen de Kloosterstraat in Bornem en Blaasveld (Willebroek). De bunkers van de 'Südabschnitt' waren opgetrokken volgens gestandaardiseerde ontwerpen.
Dit type bunker werd door de Duitsers aangeduid als 'ZF' wat volgens de legende bij een kaart van de 'Nordabschnitt' zou staan voor 'Zugführerunterstand'. Het zou meer bepaald gaan om een commandopost voor een bevelhebber van een peloton. In de Belgische inventarisaties wordt dit type aangeduid met type XVII. Het betreft een relatief klein type bunker, met een asymmetrische vorm en een binnenruimte van 2,5 op 2 meter.
Beschrijving
Halfondergrondse betonnen militaire constructie van grosso modo 6,15 x 3,5 meter. De constructie is opgetrokken uit gewapend beton waarop een bijkomende afwerkingslaag is aangebracht. Tegen de achtergevel (noordoostelijke zijde) zijn betonspatten aangebracht. De hoeken en randen aan zuidwestelijke zijde zijn afgerond. Aan noordoostelijke zijde zit één toegang en een ronde opening. Ter hoogte van de toegang zijn ijzeren elementen en uitsparingen zichtbaar. Ook aan de voorzijde en zijkanten van de bunker zitten uitsparingen in het beton.
- Koninklijk Legermuseum Brussel, Fonds 185, doos 952: Nord I, 1. Regimentabschnitt, Bataillonsabschnitt I & II, 1:2500.
- GILS R. sine dato: Typeplans Duitse bunkers uit 1917 te Antwerpen, Vesting, Antwerpen.
- GILS R. 2001: Vesting Antwerpen. Deel IV. Bunkers en bunkerstellingen (1914-1945), België onder de wapens 19, Erpe.
- VAN DAELE A. 2014: Kaiserliche Festung Antwerpen. Südabschnitt. De vierde sector, Vesting, 4, 3-6.
- VAN HOLLEBEEKE Y., BOURGEOIS J. & STICHELBAUT B. 2013: Inventarisatie van bovengronds bewaarde WO I – relicten van de Antwerpse Südabschnitt (Klein-Brabant tot kanaal Schoten-Turnhout), onuitgegeven studie Universiteit Gent, vakgroep Archeologie in opdracht van Provincie Antwerpen, Dienst Erfgoed.
- VAN MEIRVENNE R. 2001: Duitse verdedigingslijn van 1917 op de Linkerscheldeoever, sine loco.
- VAN MEIRVENNE R. & DEVOS P. 2002: De Duitse bunkerlinie van Steendorp-Vrasene 1917, Kleine Cultuurgids Provincie Oost-Vlaanderen, Gent.