erfgoedobject

Duitse artillerieobservatiepost

bouwkundig element
ID: 305275   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/305275

Juridische gevolgen

Beschrijving

Halfondergrondse betonnen militaire constructie, gelegen op het terrein van Rijksweg 26. De bunker zelf is volledig met een haag omgeven. Vlakbij, op hetzelfde domein, liggen nog twee bunkers.

Historisch overzicht

Duitse bunker uit de Eerste Wereldoorlog, opgetrokken als onderdeel van de 'Südabschnitt'. Dit is een Duitse bunkerlinie van de 'Stellung Antwerpen', die ten zuiden van Antwerpen werd aangelegd, tussen de Kloosterstraat in Bornem en Blaasveld (Willebroek). De bunkers van de 'Südabschnitt' waren opgetrokken volgens gestandaardiseerde ontwerpen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden deur- en andere muuropeningen op bevel van de Duitse bezetter dichtgemaakt, opdat de bunkers niet door het verzet of parachutisten zouden gebruikt worden.

Het betreft een type bunker, dat bedoeld was voor een 'Artillerie-Beobachter', een observatiepost ten behoeve van de artillerie. De artilleriewaarnemer was verantwoordelijk voor het aanvragen en leiden van het artillerievuren. Dit type observatiepost was in de voorste lijn van de stelling ingeplant.

Kenmerkend bij dit type is dat de bunker centraal aan frontzijde uitspringt. In dit uitspringend deel zit een opening, die afgesloten was met een 4 cm dikke ijzeren plaat, die vooraan gebogen en bovenaan vlak was. In het vlakke deel zat een ronde opening, die met ijzeren platen gedicht kon worden. In het schuine deel van de pantserplaat, juist boven de betonnen wand, zat een kleine gleuf.

Dit type bunker heeft aan de achterzijde één toegang, die via een L-vormige gang en een tweede deuropening uitmondt in de binnenruimte.

Beschrijving

Halfondergrondse militaire constructie uit gewapend beton met een uitspringend deel centraal aan zuidelijke zijde. Het beton is gegoten tegen een houten bekisting. De randen van het dak en de hoeken aan voorzijde (zuidelijke zijde) en zijkanten zijn afgerond.

De pantserplaat aan zuidelijke zijde is verdwenen, terwijl de waarnemingsopening met beton is volgestort. Er zijn wel nog ijzeren elementen ter hoogte van deze voormalige opening bewaard. Aan noordelijke zijde zit één toegang, die is dichtgemetseld.

 • Koninklijk Legermuseum Brussel, Fonds 185, doos 952: Nord I, 1. Regimentabschnitt, Bataillonsabschnitt I & II, 1:2500.
 • GILS R. sine dato: Typeplans Duitse bunkers uit 1917 te Antwerpen, Vesting, Antwerpen.
 • GILS R. 2001: Vesting Antwerpen. Deel IV. Bunkers en bunkerstellingen (1914-1945), België onder de wapens 19, Erpe.
 • VAN DAELE A. 2014: Kaiserliche Festung Antwerpen. Südabschnitt. De vierde sector, Vesting, 4, 3-6.
 • VAN HOLLEBEEKE Y., BOURGEOIS J. & STICHELBAUT B. 2013: Inventarisatie van bovengronds bewaarde WO I – relicten van de Antwerpse Südabschnitt (Klein-Brabant tot kanaal Schoten-Turnhout), onuitgegeven studie Universiteit Gent, vakgroep Archeologie in opdracht van Provincie Antwerpen, Dienst Erfgoed.
 • VAN MEIRVENNE R. 2001: Duitse verdedigingslijn van 1917 op de Linkerscheldeoever, sine loco.
 • VAN MEIRVENNE R. & DEVOS P. 2002: De Duitse bunkerlinie van Steendorp-Vrasene 1917, Kleine Cultuurgids Provincie Oost-Vlaanderen, Gent.

Bron     : -
Auteurs :  Decoodt, Hannelore
Datum  : 2017


Relaties

 • Is deel van
  Duitse bunkerlinie Südabschnitt
  Bornem (Bornem), Liezele, Puurs, Ruisbroek (Puurs-Sint-Amands), Blaasveld, Willebroek (Willebroek)

 • Is deel van
  Ruisbroek
  Ruisbroek (Puurs-Sint-Amands)

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Duitse artillerieobservatiepost [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/305275 (Geraadpleegd op 22-09-2019)