erfgoedobject

Duitse observatiepost

bouwkundig element
ID: 305279   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/305279

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Duitse observatiepost
  Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

Beschrijving

Halfondergrondse betonnen militaire constructie in de tuin van Rijweg 6. Op ongeveer 10m ten noordwesten van deze bunker ligt een mitrailleurspost. De observatiepost is grotendeels overgroeid.

Historisch overzicht

Duitse observatiepost uit de Eerste Wereldoorlog, opgetrokken als onderdeel van de 'Südabschnitt'. Dit is een Duitse bunkerlinie van de 'Stellung Antwerpen', die ten zuiden van Antwerpen werd aangelegd, tussen de Kloosterstraat in Bornem en Blaasveld (Willebroek). De bunkers van de 'Südabschnitt' waren opgetrokken volgens gestandaardiseerde ontwerpen.

Het betreft een type bunker voor een 'Infanterie-Beobachter', een observatiepost ten behoeve van de infanterie, die was ingeplant in de voorste lijn. Kenmerkend bij dit type bunker is de waarnemingsopening in het uitspringend deel aan de voorzijde van de bunker. Deze waarnemingsopening is afgesloten met een pantserplaat. De infanteriewaarnemer was verantwoordelijk voor het telefonisch leiden en coördineren van de infanterievuren, zoals zware mitrailleurs of granaatwerpers. De waarnemer zat op een stoeltje onder een ijzeren plaat, waar de binnenhoogte amper 1,4 meter bedraagt.

Beschrijving

Halfondergrondse betonnen militaire constructie van ongeveer 4,9 x 3,2 meter. Het beton is gegoten tegen een houten bekisting. De hoeken en randen aan de voorzijde (zuidelijke zijde) zijn afgerond of afgeschuind.

De waarnemingsopening aan voorzijde (zuidelijke zijde) is afgedekt met een ijzeren plaat, die boven vlak en vooraan gebogen is. In het vlakke deel zit een ronde opening. In het gebogen deel zit een kleine gleuf.

De toegang aan de noordelijke zijde van de observatiepost is dichtgemaakt. Bij de toegang zijn ijzeren elementen bewaard. Tegen de betonnen achtermuur is een laag aangebracht, met onregelmatige textuur.

 • GILS R. sine dato: Typeplans Duitse bunkers uit 1917 te Antwerpen, Vesting, Antwerpen.
 • GILS R. 2001: Vesting Antwerpen. Deel IV. Bunkers en bunkerstellingen (1914-1945), België onder de wapens 19, Erpe.
 • VAN DAELE A. 2014: Kaiserliche Festung Antwerpen. Südabschnitt. De vierde sector, Vesting, 4, 3-6.
 • VAN HOLLEBEEKE Y., BOURGEOIS J. & STICHELBAUT B. 2013: Inventarisatie van bovengronds bewaarde WO I – relicten van de Antwerpse Südabschnitt (Klein-Brabant tot kanaal Schoten-Turnhout), onuitgegeven studie Universiteit Gent, vakgroep Archeologie in opdracht van Provincie Antwerpen, Dienst Erfgoed.
 • VAN MEIRVENNE R. 2001: Duitse verdedigingslijn van 1917 op de Linkerscheldeoever, sine loco.
 • VAN MEIRVENNE R. & DEVOS P. 2002: De Duitse bunkerlinie van Steendorp-Vrasene 1917, Kleine Cultuurgids Provincie Oost-Vlaanderen, Gent.

Bron     : -
Auteurs :  Decoodt, Hannelore
Datum  : 2017


Relaties

 • Is deel van
  Duitse bunkerlinie Südabschnitt
  Bornem (Bornem), Liezele, Puurs, Ruisbroek (Puurs-Sint-Amands), Blaasveld, Willebroek (Willebroek)

 • Is deel van
  Ruisbroek
  Ruisbroek (Puurs-Sint-Amands)

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Duitse observatiepost [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/305279 (Geraadpleegd op 14-10-2019)