erfgoedobject

Duitse bunker

bouwkundig element
ID
305281
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/305281

Juridische gevolgen

Beschrijving

Halfondergrondse betonnen militaire constructie op een akker ten oosten van het Fort van Breendonk. Het betreft de middelste van drie bunkers op één rij.

Historisch overzicht

Duitse bunker uit de Eerste Wereldoorlog, opgetrokken als onderdeel van de 'Südabschnitt'. Dit is een Duitse bunkerlinie van de 'Stellung Antwerpen', die ten zuiden van Antwerpen werd aangelegd, tussen de Kloosterstraat in Bornem en Blaasveld (Willebroek). De bunkers van de 'Südabschnitt' waren opgetrokken volgens gestandaardiseerde ontwerpen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden deur- en andere muuropeningen op bevel van de Duitse bezetter dichtgemaakt, opdat de bunkers niet door het verzet of parachutisten zouden gebruikt worden.

Het betreft een type bunker, dat bedoeld was als 'Unterstand', dit betekent als onderkomen voor manschappen. Kenmerkend bij dit type bunker zijn de twee toegangen aan de achterzijde van de bunker. In de binnenmuren van de bunker zitten verschillende nissen en openingen.

Beschrijving

Militaire constructie uit gewapend beton met een uitspringend deel centraal aan zuidelijke zijde. De constructie meet 8,45 x 4,1m. Het beton is gegoten tegen een houten bekisting. De hoeken en randen aan de voorzijde zijn afgerond. Het dak van de bunker is achteraan in de vorm van een licht zadeldak uitgewerkt, terwijl de bovenste rand van de achtergevel vlak is. Op het beton is een afwerkingslaag aangebracht. Tegen de achtergevel lijkt een laag met onregelmatige textuur te zijn aangebracht. De twee toegangen aan noordelijke zijde zijn dichtgemaakt. Ter hoogte van de toegangen zijn uitsparingen en ijzeren elementen te zien. In de achtergevel zijn nog ronde openingen te zien.

 • GILS R. s.d.: Typeplans Duitse bunkers uit 1917 te Antwerpen, Vesting, Antwerpen.
 • GILS R. 2001: Vesting Antwerpen. Deel IV. Bunkers en bunkerstellingen (1914-1945), België onder de wapens 19, Erpe.
 • VAN DAELE A. 2014: Kaiserliche Festung Antwerpen. Südabschnitt. De vierde sector, Vesting, 4, 3-6.
 • VAN HOLLEBEEKE Y., BOURGEOIS J. & STICHELBAUT B. 2013: Inventarisatie van bovengronds bewaarde WO I – relicten van de Antwerpse Südabschnitt (Klein-Brabant tot kanaal Schoten-Turnhout), onuitgegeven studie Universiteit Gent, vakgroep Archeologie in opdracht van Provincie Antwerpen, Dienst Erfgoed.
 • VAN MEIRVENNE R. 2001: Duitse verdedigingslijn van 1917 op de Linkerscheldeoever, s.l.
 • VAN MEIRVENNE R. & DEVOS P. 2002: De Duitse bunkerlinie van Steendorp-Vrasene 1917, Kleine Cultuurgids Provincie Oost-Vlaanderen, Gent.

Bron     : -
Auteurs :  Decoodt, Hannelore
Datum  : 2017


Relaties

 • Is deel van
  Brandstraat

 • Is deel van
  Duitse bunkerlinie Südabschnitt


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Duitse bunker [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/305281 (Geraadpleegd op 18-06-2021)