erfgoedobject

Duitse bunker

bouwkundig element
ID: 305289   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/305289

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Duitse bunker
  Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

Beschrijving

Halfondergrondse betonnen militaire constructie op de oprit van Kanunnik Arthur Boonstraat 13.

Historisch overzicht

Duitse bunker uit de Eerste Wereldoorlog, opgetrokken als onderdeel van de 'Südabschnitt'. Dit is een Duitse bunkerlinie van de 'Stellung Antwerpen', die ten zuiden van Antwerpen werd aangelegd, tussen de Kloosterstraat in Bornem en Blaasveld (Willebroek). De bunkers van de 'Südabschnitt' waren opgetrokken volgens gestandaardiseerde ontwerpen.

Het betreft een type bunker, dat bedoeld was als 'Unterstand', dit betekent als onderkomen voor manschappen. Kenmerkend bij dit type bunker zijn de twee toegangen aan de achterzijde van de bunker. In de binnenmuren van de bunker zitten verschillende nissen en openingen.

Beschrijving

Halfondergrondse constructie uit gewapend beton met een uitspringend deel centraal aan zuidoostelijke zijde. Het beton is gegoten tegen een houten bekisting. De hoeken en randen aan de voorzijde zijn afgerond. Het dak van de bunker is achteraan in de vorm van een licht zadeldak uitgewerkt, terwijl de bovenste rand van de achtergevel vlak is. Het dak is gegoten op gegolfde plaatijzers, die tussen ijzeren liggers zijn geplaatst.

Aan noordoostelijke zijde zitten twee toegangen, waarvan de linkertoegang deels open is. Ter hoogte van deze toegangen zitten ijzeren elementen. In de achtergevel, tussen de twee toegangen zit nog een ronde opening en een schuine verticale gleuf, evenals enkele kleinere uitsparingen. Via een L-vormige gang en een deuropening, waar nog ijzeren elementen zijn bewaard, wordt de binnenruimte bereikt.

 • GILS R. s.d.: Typeplans Duitse bunkers uit 1917 te Antwerpen, Vesting, Antwerpen.
 • GILS R. 2001: Vesting Antwerpen. Deel IV. Bunkers en bunkerstellingen (1914-1945), België onder de wapens 19, Erpe.
 • VAN DAELE A. 2014: Kaiserliche Festung Antwerpen. Südabschnitt. De vierde sector, Vesting, 4, 3-6.
 • VAN HOLLEBEEKE Y., BOURGEOIS J. & STICHELBAUT B. 2013: Inventarisatie van bovengronds bewaarde WO I – relicten van de Antwerpse Südabschnitt (Klein-Brabant tot kanaal Schoten-Turnhout), onuitgegeven studie Universiteit Gent, vakgroep Archeologie in opdracht van Provincie Antwerpen, Dienst Erfgoed.
 • VAN MEIRVENNE R. 2001: Duitse verdedigingslijn van 1917 op de Linkerscheldeoever, s.l.
 • VAN MEIRVENNE R. & DEVOS P. 2002: De Duitse bunkerlinie van Steendorp-Vrasene 1917, Kleine Cultuurgids Provincie Oost-Vlaanderen, Gent.

Bron     : -
Auteurs :  Decoodt, Hannelore
Datum  : 2017


Relaties

 • Is deel van
  Blaasveld

 • Is deel van
  Duitse bunkerlinie Südabschnitt

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Duitse bunker [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/305289 (Geraadpleegd op 28-09-2020)