is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Duitse bunker
Deze vaststelling is geldig sinds
is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Duitse bunkerlinie Westabschnitt
Deze vaststelling is geldig sinds
Halfondergrondse betonnen militaire constructie, op een akker ten zuiden van de huizen Bankstraat 18 tot 26, ten noorden van de Vestingstraat, ten westen van de N485 en het centrum van Haasdonk. Deze bunker behoort tot een ensemble van bunkers tussen het Fort van Haasdonk en de Bankstraat.
Duitse bunker uit de Eerste Wereldoorlog, opgetrokken als onderdeel van de 'Westabschnitt'. Dit is een Duitse bunkerlinie uit de Eerste Wereldoorlog, die is aangelegd als onderdeel van de 'Stellung Antwerpen'. De bunkerlinie is ongeveer twaalf kilometer lang en situeert zich tussen de Schelde stroomopwaarts, ter hoogte van Fort Steendorp (Temse) tot de polders van Beveren. De meeste bunkers van de 'Westabschnitt' waren opgetrokken volgens gestandaardiseerde ontwerpen.
Het betreft een relatief groot type bunker, dat bedoeld was als 'U Tr' of 'Untertreteraum', een groot manschappenonderkomen. Dit type bunker werd enkele tientallen meters achter de voorste lijn ingeplant.
Het betreft een type bunker met een rechthoekig grondplan, met twee toegangen aan de achterzijde, die elk via een L-vormige gang uitmonden in de grote binnenruimte.
Militaire constructie uit gewapend beton met een rechthoekig grondplan van grosso modo 9,15 x 5m. Het beton is gegoten tegen een houten bekisting. Het dak is gegoten op een plafond van gegolfde plaatijzers, die tussen ijzeren liggers zijn aangebracht. De hoeken en randen aan voorzijde en zijkanten zijn afgerond, terwijl de hoeken van de achtergevel uitsteken. Het dak van de bunker is achteraan in de vorm van een licht zadeldak uitgewerkt, terwijl de bovenste rand van de achtergevel vlak is. Op het beton is een afwerkingslaag aangebracht. Op het dak is grasbegroeiing aanwezig.
Aan de oostelijke zijde zitten behalve enkele kleinere openingen ook twee toegangen, met uitsparingen voor de bevestiging van een deur. Deze toegangen vormen elk de uiteinden van een L-vormige gang, die ook aan de binnenzijde met een deur kon afgesloten worden, getuige hiervan de bewaarde ijzeren elementen. De binnenruimte zelf is 7,15m breed, 2,25m tot 3,5m diep en 1,8m hoog. In de binnenmuren zitten verschillende openingen, nissen (onder meer voor kachels) en ijzeren elementen. In elke L-vormige gang zit een zinkputje.
Auteurs: Decoodt, Hannelore
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)