erfgoedobject

Duitse commandopost

bouwkundig element
ID: 305311   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/305311

Beschrijving

Halfondergrondse betonnen militaire constructie, gelegen in een grasland ten noorden van de Ropstraat, ten zuiden van de Stuurstraat, ten westen van de Zandstraat. De bunker maakt deel uit van een cluster bunkers, die min of meer op één lijn liggen. De bunker is meer bepaald aan de oostelijke zijde van deze lijn te situeren.

Historisch overzicht

Duitse bunker uit de Eerste Wereldoorlog, opgetrokken als onderdeel van de 'Westabschnitt'. Dit is een Duitse bunkerlinie uit de Eerste Wereldoorlog, die is aangelegd als onderdeel van de 'Stellung Antwerpen'. De bunkerlinie is ongeveer twaalf kilometer lang en situeert zich tussen de Schelde stroomopwaarts, ter hoogte van Fort Steendorp (Temse) tot de polders van Beveren. De meeste bunkers van de 'Westabschnitt' waren opgetrokken volgens gestandaardiseerde ontwerpen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden deur- en andere muuropeningen op bevel van de Duitse bezetter dichtgemaakt, opdat de bunkers niet door het verzet of parachutisten zouden gebruikt worden.

Dit type bunker werd door de Duitsers aangeduid als 'ZF' wat volgens de legende van een kaart van de 'Nordabschnitt' staat voor 'Zugführerunterstand', een commandopost voor een bevelhebber van een peloton. In de Belgische inventarisaties wordt dit type aangeduid met type XVII. Het betreft een relatief klein type bunker, met een asymmetrische vorm en een binnenruimte van 2,5 op 2 meter. Dit type bunker werd enkele meters achter de voorste lijn ingeplant.

Beschrijving

Halfondergrondse betonnen militaire constructie van grosso modo 6,2 x 3,5m. De constructie is opgetrokken uit gewapend beton waarop een bijkomende afwerkingslaag is aangebracht. De hoeken en randen aan westelijke zijde zijn afgerond. In de achtergevel aan oostelijke zijde zit één toegang, die ten dele is dichtgemetseld. Deze toegang vormt de uiteinde van een L-vormige gang, die via een tweede deuropening toegang verschaft tot de kleine ruimte. Ter hoogte van de deuropening binnen zijn ijzeren elementen bewaard. In de achtergevel is ook nog een ronde opening zichtbaar.

Het dak van de constructie is gegoten op een plafond van gegolfde plaatijzers, die tussen ijzeren liggers zijn aangebracht en voor zover zichtbaar mooi bewaard zijn.

 • Koninklijk Legermuseum Brussel, Fonds 185, doos 952: Nord I, 1. Regimentabschnitt, Bataillonsabschnitt I & II, 1:2500.
 • GILS R. s.d.: Typeplans Duitse bunkers uit 1917 te Antwerpen, Vesting, Antwerpen.
 • GILS R. 2001: Vesting Antwerpen. Deel IV. Bunkers en bunkerstellingen (1914-1945), België onder de wapens 19, Erpe.
 • VAN HOLLEBEEKE Y., BOURGEOIS J. & STICHELBAUT B. 2013: Inventarisatie van bovengronds bewaarde WO I – relicten van de Antwerpse Südabschnitt (Klein-Brabant tot kanaal Schoten-Turnhout), onuitgegeven studie Universiteit Gent, vakgroep Archeologie in opdracht van Provincie Antwerpen, Dienst Erfgoed.
 • VAN MEIRVENNE R. 2001: Duitse verdedigingslijn van 1917 op de Linkerscheldeoever, s.l.
 • VAN MEIRVENNE R. & DEVOS P. 2002: De Duitse bunkerlinie van Steendorp-Vrasene 1917, Kleine Cultuurgids Provincie Oost-Vlaanderen, Gent.

Bron     : -
Auteurs :  Decoodt, Hannelore
Datum  : 2017


Relaties

 • Is deel van
  Duitse bunkerlinie Westabschnitt
  Beveren, Haasdonk, Vrasene (Beveren), Bazel (Kruibeke), Steendorp (Temse)

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Duitse commandopost [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/305311 (Geraadpleegd op 23-08-2019)