erfgoedobject

Duitse bunker

bouwkundig element
ID: 305313   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/305313

Beschrijving

Betonnen militaire constructie, op een grasland ten zuiden van de Stuurstraat, ten oosten van Stuurstraat 56. De bunker maakt deel uit van een cluster bunkers, die min of meer op één lijn liggen. De bunker situeert zich aan de oostelijke zijde van deze bunkerlijn.

Historisch overzicht

Duitse bunker uit de Eerste Wereldoorlog, opgetrokken als onderdeel van de 'Westabschnitt'. Dit is een Duitse bunkerlinie uit de Eerste Wereldoorlog, die is aangelegd als onderdeel van de 'Stellung Antwerpen'. De bunkerlinie is ongeveer twaalf kilometer lang en situeert zich tussen de Schelde stroomopwaarts, ter hoogte van Fort Steendorp (Temse) tot de polders van Beveren. De meeste bunkers van de 'Westabschnitt' waren opgetrokken volgens gestandaardiseerde ontwerpen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden deur- en andere muuropeningen op bevel van de Duitse bezetter dichtgemaakt, opdat de bunkers niet door het verzet of parachutisten zouden gebruikt worden.

Het betreft een relatief groot type bunker, dat bedoeld was als 'U Tr' of 'Untertreteraum', een groot manschappenonderkomen. Dit type bunker werd enkele tientallen meters achter de voorste lijn ingeplant.

Het betreft een type bunker met een rechthoekig grondplan, met twee toegangen aan de achterzijde, die elk via een L-vormige gang uitmonden in de grote binnenruimte.

Beschrijving

Halfondergrondse militaire constructie uit gewapend beton met een rechthoekig grondplan van grosso modo 9,15 x 5m. Het beton is gegoten tegen een houten bekisting. Het dak is gegoten op een plafond van gegolfde plaatijzers, die tussen ijzeren liggers zijn aangebracht. Het dak van de bunker is achteraan in de vorm van een licht zadeldak uitgewerkt, terwijl de bovenste rand van de achtergevel vlak is. Aan de buitenzijde is op het beton een afwerkingslaag aangebracht. De hoeken en randen aan voorzijde (westelijke zijde) en zijkanten zijn afgerond.

Aan de oostelijke zijde zitten twee toegangen, waarvan de linkertoegang volledig is dichtgemetseld. Onderaan de rechtertoegang zitten ook bakstenen. Bij de deuropeningen zitten uitsparingen voor de bevestiging van een deur. In de achtergevel zitten tussen de toegangen ronde openingen met ertussen een verticale gleuf, evenals andere, kleinere openingen.

Deze toegangen vormen elk de uiteinden van een L-vormige gang, die ook aan de binnenzijde met een deur kon afgesloten worden, getuige hiervan de bewaarde ijzeren elementen. De binnenruimte zou ongeveer 7,15 m breed, 2,25m tot 3,5m diep, en 1,8m hoog zijn. In de binnenmuren zitten verschillende openingen, nissen (onder meer voor kachels) en ijzeren elementen.

 • Koninklijk Legermuseum Brussel, Fonds 185, doos 952: Nord I, 1. Regimentabschnitt, Bataillonsabschnitt I & II, 1:2500.
 • GILS R. s.d.: Typeplans Duitse bunkers uit 1917 te Antwerpen, Vesting, Antwerpen.
 • GILS R. 2001: Vesting Antwerpen. Deel IV. Bunkers en bunkerstellingen (1914-1945), België onder de wapens 19, Erpe.
 • VAN HOLLEBEEKE Y., BOURGEOIS J. & STICHELBAUT B. 2013: Inventarisatie van bovengronds bewaarde WO I – relicten van de Antwerpse Südabschnitt (Klein-Brabant tot kanaal Schoten-Turnhout), onuitgegeven studie Universiteit Gent, vakgroep Archeologie in opdracht van Provincie Antwerpen, Dienst Erfgoed.
 • VAN MEIRVENNE R. 2001: Duitse verdedigingslijn van 1917 op de Linkerscheldeoever, s.l.
 • VAN MEIRVENNE R. & DEVOS P. 2002: De Duitse bunkerlinie van Steendorp-Vrasene 1917, Kleine Cultuurgids Provincie Oost-Vlaanderen, Gent.

Bron     : -
Auteurs :  Decoodt, Hannelore
Datum  : 2017


Relaties

 • Is deel van
  Duitse bunkerlinie Westabschnitt
  Beveren, Haasdonk, Vrasene (Beveren), Bazel (Kruibeke), Steendorp (Temse)

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Duitse bunker [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/305313 (Geraadpleegd op 22-09-2019)