Bankgebouw en directeurswoning

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met Meensestraat nummer 2. Vroeger Nationale Bank, thans ook deels benut als horecabedrijf. Bankgebouw met directeurswoning (Meensestraat nummer 2) en aansluitende tuinmuur op de hoek bij de Grote Markt-Meensestraat.

Opgetrokken als een "hotel" naar Frans patroon en in neorococostijl naar ontwerp van architect Albert Roosenboom (Brussel) van 1922; de koetspoort (nummer 1) scheidt het woon- van het bankgedeelte. Twee bouwlagen van twee traveeën + een halfronde hoektravee + zeven traveeën onder meer een bredere, gebogen koetspoorttravee, en vijf lage traveeën, onder mansardedak (nokrichtingen parallel aan respectievelijk loodrecht op de straten, leien) gedomineerd door de klokvormige torenhelmen respectievelijk van het koetspoortrisaliet en het lage, ronde hoektorentje met cartouche waarin de initialen B.N. Lijstgevels van gele baksteen op plint van Atrechtse zandsteen met getraliede kelderopeningen. Gebruik van Euvillesteen voor de horizontale gevelgeledingen, onderdorpels en ornamenten. Rijk uitgewerkt koetspoortrisaliet boven de kroonlijst gemarkeerd door een gebogen fronton waarin oeil-de-boeuf omlijst met rocailles en twee "hoornen des overvloed". Voorts, enerzijds horizontaal belijnde gevels door middel van omlopende gekorniste pui- en kroonlijst, en kordonvormende lekdrempels op de tweede bouwlaag. Anderzijds, superpositie van pilasters, geblokt op de begane grond en bij de lage vleugel overgaand in de postamenten van de aflijnende balustrade; dubbel en van de Ionische orde op de tweede bouwlaag. Vlak omlijste vensters, rechthoekig op de eerste en getoogd op de tweede bouwlaag; rocaillesluitstenen, en bij het bankgedeelte voorzien van een gietijzeren hek. Meer uitgewerkte omlijstingen voor de deurvensters, respectievelijk spiegelbogig en bekroond met oculus bij het hoekrisaliet, en rondbogig met imposten en sluitsteen in de vorm van een vrouwenhoofd bij het koetspoortrisaliet; beide met fraaie gesmeed ijzeren balkonleuning. Dakkapellen onder meer oculi, met vleugelstukken en gebogen kroonlijst met gestrekte uiteinden en rocaillesluitsteen. Rondbogige deur en koetspoort, verdiept in geblokte omlijsting met uitgewerkte sluitsteen; deurbovenlicht in de vorm van een ronde oculus. Verzorgd houtwerk zie de kruisramen met kleine roedeverdeling, de radverdeling van de oculi, en de waaiervormige bovenlichten van de dakkapellen; echter het rijkst uitgewerkt bij het koetspoortrisaliet: vleugeldeur met rocailleversiering, accoladebogige tussendorpel en waaier met lantaarn, tevens waaiervormige roedeverdeling voor het deurvenster en de oeil-de-boeuf in het fronton.

Interieur: voormalige directeurswoning met salon in neo-Lodewijk XV-stijl.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine