Villa des Tilleuls

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa des Tilleuls

Beschrijving

Villa des Tilleuls, kadastraal geregistreerd als nieuwe opbouw in 1905 als eigendom van Elodie Van Gansen (zonder beroep) en Alice Delhove (regente), beiden afkomstig uit Doornik. Nadien verschillende keren aangepast. De villa werd in 1936 aangekocht door "Het werk van Berg Thabor" voor de verzorging van tuberculose jongens en "Kleine Noël" genaamd. In de jaren 1950 opnieuw verkocht aan particulieren.

Witgeschilderde eclectische villa van twee bouwlagen en een souterrain onder een pannen bedaking. De gevarieerde muuropeningen zijn voorzien van blauwe hardstenen lekdrempels met uitgewerkt drupstenen. Op de begane grond zijn uitgewerkte kruiskozijnen zichtbaar en op de verdieping een kloosterkozijn. Rechthoekige deur met ovaal bovenlicht in een blauwe hardstenen omlijsting onder waterlijst met voluutvormige uiteinden. Links rechthoekige erker onder overkragend pannen lessenaarsdak.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Overijse, afdeling III (Overijse), 1905/182.
  • VANFROYENHOVEN E. 2008: Terugblik op Open Monumentendag te Maleizen 14 september 2008, De Kelle – Beiersblad 28.4, 57-69.

Auteurs: Verwinnen, Katrien