erfgoedobject

Duitse bunker

bouwkundig element
ID: 305321   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/305321

Beschrijving

Halfondergrondse betonnen militaire constructie, gelegen in een grasland ten noorden van de Stuurstraat, ten westen van de Zandstraat. De bunker maakt deel uit van een cluster bunkers, die min of meer op één lijn liggen.

Historisch overzicht

Duitse bunker uit de Eerste Wereldoorlog, opgetrokken als onderdeel van de 'Westabschnitt'. Dit is een Duitse bunkerlinie uit de Eerste Wereldoorlog, die is aangelegd als onderdeel van de 'Stellung Antwerpen'. De bunkerlinie is ongeveer twaalf kilometer lang en situeert zich tussen de Schelde stroomopwaarts, ter hoogte van Fort Steendorp (Temse) tot de polders van Beveren. De meeste bunkers van de 'Westabschnitt' waren opgetrokken volgens gestandaardiseerde ontwerpen.

De bunker wordt op Duitse plannen aangeduid met 'U12'. Het betreft een type bunker, dat bedoeld was als 'Unterstand', dit betekent als onderkomen voor manschappen. Kenmerkend bij dit type bunker zijn de T-vormige plattegrond, de gebogen hoeken en randen aan de voorzijde en de twee toegangen aan de achterzijde van de bunker.

Beschrijving

Militaire constructie uit gewapend beton met een uitspringend deel centraal aan westelijke zijde. De totale afmeting van de constructie bedraagt min of meer 8,4 x 4,2m. Het beton is gegoten tegen een houten bekisting. Het dak van de bunker is achteraan in de vorm van een licht zadeldak uitgewerkt, terwijl de bovenste rand van de achtergevel vlak is. De randen van het dak en de hoeken aan voorzijde (westelijke zijde) en zijkanten zijn afgerond, terwijl de hoeken van de achtergevel uitsteken. Op het beton is een bijkomende afwerkingslaag aangebracht.

Aan oostelijke zijde zitten twee toegangen, die elk via een L-vormige gang en een tweede deuropening met bewaarde ijzeren elementen uitmonden in de centrale binnenruimte. In de achtergevel tussen de twee toegangen zijn twee ronde openingen zichtbaar, evenals enkele andere uitsparingen. Er lijken pogingen te zijn ondernomen om de deuropeningen aan de buitenzijde uit te breken.

Het plafond van de constructie bestaat uit gegolfde plaatijzers tussen ijzeren liggers. Er zitten nissen in de binnenmuren en ronde buizen doorheen het dak.

  • Brussel, Koninklijk Legermuseum, Fonds 185, doos 573: Kaiserliche Fortifikation Antwerpen. West-Abschnitt. Bataillonsabschnitten (kopieën geraadpleegd in het documentatiecentrum Simon Stevinstichting, Edingen).
  • GILS R. s.d.: Typeplans Duitse bunkers uit 1917 te Antwerpen, Vesting, Antwerpen.
  • GILS R. 2001: Vesting Antwerpen. Deel IV. Bunkers en bunkerstellingen (1914-1945), België onder de wapens 19, Erpe.
  • VAN HOLLEBEEKE Y., BOURGEOIS J. & STICHELBAUT B. 2013: Inventarisatie van bovengronds bewaarde WO I – relicten van de Antwerpse Südabschnitt (Klein-Brabant tot kanaal Schoten-Turnhout), onuitgegeven studie Universiteit Gent, vakgroep Archeologie in opdracht van Provincie Antwerpen, Dienst Erfgoed.
  • VAN MEIRVENNE R. 2001: Duitse verdedigingslijn van 1917 op de Linkerscheldeoever, s.l.
  • VAN MEIRVENNE R. & DEVOS P. 2002: De Duitse bunkerlinie van Steendorp-Vrasene 1917, Kleine Cultuurgids Provincie Oost-Vlaanderen, Gent.

Bron     : -
Auteurs :  Decoodt, Hannelore
Datum  : 2017


Relaties

  • Is deel van
    Duitse bunkerlinie Westabschnitt

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Duitse bunker [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/305321 (Geraadpleegd op 09-07-2020)