erfgoedobject

Duitse artillerieobservatiepost

bouwkundig element
ID: 305324   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/305324

Beschrijving

Halfondergrondse betonnen militaire constructie, gelegen in een grasland ten westen van Zandstraat 196-198, ten noorden van de Stuurstraat. De bunker maakt deel uit van een cluster bunkers, die min of meer op één lijn liggen.

Historisch overzicht

Duitse bunker uit de Eerste Wereldoorlog, opgetrokken als onderdeel van de 'Westabschnitt'. Dit is een Duitse bunkerlinie uit de Eerste Wereldoorlog, die is aangelegd als onderdeel van de 'Stellung Antwerpen'. De bunkerlinie is ongeveer twaalf kilometer lang en situeert zich tussen de Schelde stroomopwaarts, ter hoogte van Fort Steendorp (Temse) tot de polders van Beveren. De meeste bunkers van de 'Westabschnitt' waren opgetrokken volgens gestandaardiseerde ontwerpen.

De bunker wordt op Duitse plannen aangeduid met 'ABI14'. Het betreft een type bunker, dat bedoeld was als 'Artillerie-Beobachtungsstand', dit betekent als observatiepost ten behoeve van de artillerie. De artilleriewaarnemer was verantwoordelijk voor het aanvragen en leiden van het artillerievuren. Dit type observatiepost was in de voorste lijn van de stelling ingeplant.

Dit type bunker meet min of meer 7 x 3,2m. Centraal aan frontzijde springt de bunker uit. In dit vooruitspringend deel zit een opening, die afgesloten was met een 4cm dikke ijzeren plaat, die vooraan gebogen en bovenaan vlak was. In het vlakke deel zat een ronde opening, die met een ijzeren plaat gedicht kon worden. In het schuine deel van de ijzeren plaat, juist boven de betonnen wand, zat een kleine gleuf. Dit type bunker heeft aan de achterzijde één toegang, die via een L-vormige gang en een tweede deuropening uitmondt in de binnenruimte.

Beschrijving

Halfondergrondse militaire constructie uit gewapend beton met een uitspringend deel centraal aan westelijke zijde. Het beton is gegoten tegen een houten bekisting. De randen van het dak en de hoeken aan voorzijde (westelijke zijde) en zijkanten zijn afgerond, terwijl de hoeken van de achtergevel uitsteken. Op het beton is een bijkomende afwerkingslaag aangebracht. Aan oostelijke zijde zit één toegang. In deze achtergevel is nog een ronde opening zichtbaar.

 • Brussel, Koninklijk Legermuseum, Fonds 185, doos 573: Kaiserliche Fortifikation Antwerpen. West-Abschnitt. Bataillonsabschnitten (kopieën geraadpleegd in het documentatiecentrum Simon Stevinstichting, Edingen).
 • GILS R. s.d.: Typeplans Duitse bunkers uit 1917 te Antwerpen, Vesting, Antwerpen.
 • GILS R. 2001: Vesting Antwerpen. Deel IV. Bunkers en bunkerstellingen (1914-1945), België onder de wapens 19, Erpe.
 • VAN HOLLEBEEKE Y., BOURGEOIS J. & STICHELBAUT B. 2013: Inventarisatie van bovengronds bewaarde WO I – relicten van de Antwerpse Südabschnitt (Klein-Brabant tot kanaal Schoten-Turnhout), onuitgegeven studie Universiteit Gent, vakgroep Archeologie in opdracht van Provincie Antwerpen, Dienst Erfgoed.
 • VAN MEIRVENNE R. 2001: Duitse verdedigingslijn van 1917 op de Linkerscheldeoever, s.l.
 • VAN MEIRVENNE R. & DEVOS P. 2002: De Duitse bunkerlinie van Steendorp-Vrasene 1917, Kleine Cultuurgids Provincie Oost-Vlaanderen, Gent.

Bron     : -
Auteurs :  Decoodt, Hannelore
Datum  : 2017


Relaties

 • Is deel van
  Duitse bunkerlinie Westabschnitt
  Beveren, Haasdonk, Vrasene (Beveren), Bazel (Kruibeke), Steendorp (Temse)

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Duitse artillerieobservatiepost [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/305324 (Geraadpleegd op 22-09-2019)