Betonnen militaire constructie, gelegen op een akker ten noorden van de Gentseweg, ten zuidwesten van Middenheide, ten westen van Duivendam. De bunker ligt op 500 meter ten oosten van de voorste bunkerlijn.
Historisch overzicht
Duitse bunker uit de Eerste Wereldoorlog, opgetrokken als onderdeel van de 'Westabschnitt'. Dit is een Duitse bunkerlinie uit de Eerste Wereldoorlog, die is aangelegd als onderdeel van de 'Stellung Antwerpen'. De bunkerlinie is ongeveer twaalf kilometer lang en situeert zich tussen de Schelde stroomopwaarts, ter hoogte van Fort Steendorp (Temse) tot de polders van Beveren. De meeste bunkers van de ‘Westabschnitt' waren opgetrokken volgens gestandaardiseerde ontwerpen.
De bunker wordt ingetekend op Duitse aanlegplannen, maar niet benoemd. De constructie maakte deel uit van de derde verdedigingslijn. De twee toegangen tot de bunker mondden uit in de loopgraaf. Hoewel deze verdedigingslijn hoofdzakelijk tijdens de 'Armierung' diende aangelegd te worden, was dit type bunker al opgetrokken, aldus de aanlegplannen. Rondom de bunker was er een circulaire draadversperring voorzien. Dit type bunker, aangeduid met 'M', was op regelmatige afstand in de derde verdedigingslijn opgetrokken en komt uitsluitend voor in het deel van de 'Westabschnitt', ten noorden van de spoorlijn Gent-Antwerpen en ten zuiden van de Polders van Beveren.
Dit type bunker komt ook voor in de 'Turnhoutkanalstellung'. Volgens een Duitse kaart van deze stelling, betreft het een 'Masch. Gew. Unterstand', een onderkomen voor een mitrailleursploeg.
Beschrijving
Halfondergrondse betonnen militaire constructie met een rechthoekig grondplan van 5 x 5,8 meter. De hoeken en randen aan de voorzijde zijn afgerond afgewerkt. Op het betonnen dak is een afwerkingslaag aangebracht. Parallel met de achtermuur van de bunker loopt een brede gang van 1,25 meter. Centraal in de gang zit de toegang tot de bunkerruimte, die afgesloten werd met een deur. In de binnenmuren van de bunker zitten verschillende nissen en openingen, waaronder een ronde opening tussen gang en binnenruimte.
- Brussel, Koninklijk Legermuseum, Fonds 185, doos 573: Kaiserliche Fortifikation Antwerpen. West-Abschnitt. Bataillonsabschnitten (kopieën geraadpleegd in het documentatiecentrum Simon Stevinstichting, Edingen); Turnhoutkanal. 1:20.000
- GILS R. s.d.: Typeplans Duitse bunkers uit 1917 te Antwerpen, Vesting, Antwerpen.
- GILS R. 2001: Vesting Antwerpen. Deel IV. Bunkers en bunkerstellingen (1914-1945), België onder de wapens 19, Erpe.
- VAN HOLLEBEEKE Y., BOURGEOIS J. & STICHELBAUT B. 2013: Inventarisatie van bovengronds bewaarde WO I – relicten van de Antwerpse Südabschnitt (Klein-Brabant tot kanaal Schoten-Turnhout), onuitgegeven studie Universiteit Gent, vakgroep Archeologie in opdracht van Provincie Antwerpen, Dienst Erfgoed.
- VAN MEIRVENNE R. 2001: Duitse verdedigingslijn van 1917 op de Linkerscheldeoever, s.l.
- VAN MEIRVENNE R. & DEVOS P. 2002: De Duitse bunkerlinie van Steendorp-Vrasene 1917, Kleine Cultuurgids Provincie Oost-Vlaanderen, Gent.