Hoogstamboomgaard met veekeringshaag van de hoeve Kloosterhof

inventaris landschappelijk erfgoed \ houtige beplanting met erfgoedwaarde

• Adrescontrole Voeren (adrescontroles: 12-07-2007 - 12-07-2007).
  • Inventarisatie Voeren (geografische inventarisatie: 01-01-1992 - 31-12-1992).

is beschermd als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Hoeve Kloosterhof: omgeving

is deel van de bescherming als cultuurhistorisch landschap Gulpvallei met omgeving

Beschrijving

Grote hoogstamboomgaard bij een hoeve, oorspronkelijk een stichting van de abdij van Sinnich, die in 1892 na brand heropgebouwd werd. Op de Kabinetskaart van de Ferraris (1771-1777) waren de percelen bij de hoeve reeds hoogstamboomgaard, dit beeld bleef op latere topografische kaarten bewaard. Vanaf de kaarten van midden de 19de eeuw was het volledige blok in gebruik als hoogstamboomgaard.

De met meidoornhagen omzoomde hoogstamboomgaard bevindt zich ten noorden en oosten van de hoevegebouwen. De geschoren meidoornhagen langs de perceelsgrenzen zijn aangeplant als veekering. De fruitbomen op het noordelijke perceel zijn slechts fragmentair bewaard. Het oostelijke perceel van de hoogstamboomgaard werd gedeeltelijk opnieuw met jonge fruitbomen in vierkantsverband beplant.

• SCHLUSMANS F. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Voeren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N2, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Michiels, Marijke & Vanmaele, Nele