Opgaande linde als vredesboom

bouwkundig / landschappelijk element

Beschrijving

Rondom de kerk van Voormezele herinneren diverse relicten aan de Eerste Wereldoorlog. Achteraan op het kerkhof ligt één Britse militair begraven. Er is de gedenksteen voor de burgerlijke en militaire doden, vooraan op het kerkhof, links van de toegang van de kerk. In de kerk is een gedenkplaat voor de militaire slachtoffers met ernaast twee memento's met de namen van de oud-strijders. Aan de zuidkant van de kerk staan de Vrijheidsboom en Japanse vredespaal.

Linde met onderaan gedenkplaat. Rechthoekige witmarmeren plaat met uitgehouwen en zwart beschilderde letters: 'Vryheidsboom 1918-1968'. H. 41 cm x Br. 36 cm.

De gedenkplaat werd geplaatst in 1968, 50 jaar na het einde van de oorlog.

• JACOBS M. 1996, Zij, die vielen als helden... Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, Deel 2, Brugge.

Bron: WOI Relict (1382): Vrijheidsboom met gedenkplaat (Voormezele - WOI)
Auteurs: Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele