Christusboom

Eik aan de rand van het golfterrein, getooid met nagels, lint en diverse gedenkplaten.

Aan de rand van het golfterrein staat een eik, die vermoedelijk rond 1830 werd geplant, toen het park rond het toenmalige kasteel Mahieu werd aangelegd. Van deze boom schoot na de Eerste Wereldoorlog niets meer over, maar hij kwam na de wapenstilstand op 'miraculeuze wijze' terug tot leven. Ook tijdens de Tweede Wereldoorlog kreeg de boom het zwaar te verduren, toen hij in mei 1940 (terugtrekking tot Duinkerken) een voltreffer te verwerken kreeg, waarna enkel nog een manshoge tronk overbleef. Opnieuw ontsproot er uit de gehavende tronk een scheut, die uitgroeide tot de huidige vorm waarin velen een gekruisigde Christus zien. Deze vorm werd zichtbaar gemaakt door het aanbrengen van nagels en een wit lint. De overlevering wil dat twee Schotse soldaten, die in 1940 sneuvelden, aan de voet van deze boom begraven werden. Een eenvoudig kruis herinnert aan hun vorig graf.

• S.N. s.d.: De historische Palingbeek - The Historic Palingbeek, folder uitgegeven door de golfclub.

Bron: WOI Relict (1494): Christusboom (Hollebeke - WOI-WOII)
Auteurs: Decoodt, Hannelore