Smeedijzeren wegkruis

Gemeente Voeren
Straat Mostert
Locatie Mostert zonder nummer, Voeren (Limburg)

• Inventarisatie Voer- en Gulpvallei (geografische inventarisatie: April 2016 - Oktober 2016).

is deel van de bescherming als cultuurhistorisch landschap Gulpvallei met omgeving

Beschrijving

Smeedijzeren wegkruis op een natuurstenen (?) voet, gelegen voor een meidoornhaag in de berm van de weg, op de kruising van Mostert met een veldweg.

Het kruis dateert mogelijk uit eind 19de-begin 20ste eeuw. Op deze locatie staat immers nog geen kruis aangeduid op de topografische kaart van 1872, maar wel op de kaart van 1903.

Het smeedijzeren kruis werd geplaatst op een geprofileerde voet. Eenvoudig zwartgeschilderd kruis met een lange schacht en tussen de armen smeedijzeren krullen.

• Topografische kaarten van België, Tweede editie, Militair Cartografisch Instituut, uitgegeven in 1880-1884, schaal 1:20.000.
  • Topografische kaarten van België, Herziening derde editie, Militair Cartografisch Instituut, uitgegeven in 1900-1930, schaal 1:20.000.

Auteurs: Verwinnen, Katrien