Knotbomenrij van zwarte populier

inventaris landschappelijk erfgoed \ houtige beplanting met erfgoedwaarde

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Zwalm
Deelgemeente Sint-Denijs-Boekel
Straat Wijlegem
Locatie Wijlegem zonder nummer (Zwalm)

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • 2017 inventarisatie houtige beplantingen met erfgoedwaarde (Onbepaald).

Juridische gevolgen

Beknopte karakterisering

Typologiebomenrijen, knotbomen
Contextperceelsgrenzen
SoortPopulus nigra (zwarte populier)

Afmetingen

2017 inventarisatie houtige beplantingen met erfgoedwaarde (13-07-2017)

Omtrek gemeten op hoogte 100 cm
(zwaarste) Omtrek stam of stoof 238 cm
Knot- of scheerhoogte 170 m
Aantal 5 st

Beschrijving

De knotbomenrij met vijf zwarte populieren te Sint-Denijs-Boekel is één van de weinig bekende locaties met zwarte populier in Vlaanderen. De knotbomenrij bestaat op het moment van de inventarisatie (2017) uit vijf zwarte populieren (Populus nigra) en staat langs Wijlegem. Deze bomen hebben respectievelijk een knothoogte van 1,7 meter. De grootste stamomtrek bedraagt 238 meter (gemeten op 1 meter hoogte, opname in 2017). De knotbomenrij is een beeldbepalend object langs de perceelsrand bij weg.

De knotbomenrij van zwarte populieren is één van de zeldzaamste inheemse boomsoorten in Vlaanderen omdat hij sinds de tweede helft van de 18de eeuw bijna volledig door de Canadapopulier (bastaard van zwarte populier met de Noord-Amerikaanse Populus deltoides) is vervangen. Er zijn slechts vijf locaties in Oost-Vlaanderen gekend (Michelbeke, Zegelsem, Elst, Oosterzele en Sint-Denijs-Boekel). Elke plaats van voorkomen heeft daarom een belangrijke natuurwetenschappelijke (genetische) waarde. De knotbomenrijen vervult een veelheid aan cultuurhistorisch waardevolle functies (markering perceelsgrens, brandhoutproductie, vastleggen beekoever) en legt getuigenis af van een belangrijke traditionele beheersvorm uit het verleden, namelijk het knotten.

Bron: -

Auteurs: Van der Linden, Geert

Datum tekst: 2017

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Wijlegem

Wijlegem (Zwalm)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.