Serristenwoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Serristenwoning

Beschrijving

Serristenwoning uit het begin van de 20ste eeuw met een verzorgd uitgewerkte gevel, kadastraal geregistreerd in 1915 als eigendom van "viticulteur" Arthur Caron Hendrickx. Op het perceel stonden al serres.

Onderkelderde dorpswoning van twee bouwlagen onder pannen zadeldak met later (?) ingebrachte dakkapel. De gevel is opgebouwd uit gele baksteen met gebruik van witte natuursteen (of kunststeen) en rode baksteen voor de decoratieve elementen en een hardstenen plint. Rond- en korfboogvormige muuropeningen met schrijnwerk naar oorspronkelijk model. Vernieuwde deur met bovenlicht, waarvan de witstenen tussendorpel voorzien is van een tandlijst. Vooral de decoratief uitgewerkte sluitstenen met art-nouveaumotief en de uitgewerkte kapitelen van de pilasters vallen op.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Overijse, afdeling III (Overijse), 1915/34.

Auteurs: Verwinnen, Katrien