Gedenkkruis South Wales Borderers

Beschrijving

Eén van twee naast elkaar gelegen gedenktekens in het verlengde van de Geluveldplaats, naast de vroegere molenberg: een gedenkkruis voor het South Wales Borderers Regiment en een gedenkmuur voor het Worcestershire Regiment.

Historische achtergrond

Dit gedenkteken herinnert aan het South Wales Borderers Regiment dat net zoals het Worcestershire Regiment hevige gevechten leverde in de omgeving van het kasteelpark op 31 oktober 1914. In het kader van de Eerste Slag bij Ieper werd Geluveld door de Duitsers veroverd. Een eerste aanval in de voormiddag van 31 oktober 1914 mislukte, maar in de namiddag kon Geluveld wel worden ingenomen. Nadat de molen instortte, leek de Britse weerstand gebroken en drongen Duitse troepen het kasteelpark binnen. De rechterflank van 1/South Wales Borderers stond onder grote druk na de uitschakeling van 2/Welsh. De compagnie van de South Wales Borderers werd gedecimeerd en op de vlucht gejaagd. De overlevenden en een andere compagnie hergroepeerden zich in het kasteelpark, maar onder toenemende Duitse druk moest het park opgegeven worden. Beide compagnies trokken zich achter de trambaan terug en sloten zich later aan bij een tegenaanval van de 2/Worcestershire die het kasteelpark opnieuw in Britse handen bracht, doordat Colonel Leach van 1/South Wales Borders met de soldaten van de staven van zijn bataljon en 1/Scot Guards vanuit de stallen van het kasteel de Duitsers aanviel. Het dorp zelf bleef in Duitse handen. In de late namiddag werd beslist om de omgeving Geluveld-Polderhoek op te geven en nieuwe stellingen in te nemen langs de zuidelijke rand van het Polygoonbos, over de Veldhoek en van daar naar het Herenthagebos. Na het invallen van de duisternis kon men onopgemerkt deze nieuwe frontlijn bezetten. Helaas moesten de Britten ook een groep zwaargewonden achterlaten in het kasteel. Op 1 november kwamen de Duitsers in het kasteelpark aan.

Ter gelegenheid van de onthulling op zondag 19 mei 1929 waren alle huizen van het dorp bevlagd. De inwijding gebeurde door de protestantse bisschop van South Wales, waarna General Sir Alexander Cobbe, de Geluveldse burgemeester Pieter Hoorens en de West-Vlaamse gouverneur Janssens de Bisthoven een toespraak houden. Op het einde van de plechtigheid zongen de Geluveldse schoolkinderen nog het Britse en het Belgische volkslied. De genodigden trokken daarop naar het Ieperse hotel 'Skindles' voor een feestmaaltijd.

Beschrijving

Op een brede sokkel uit witte natuursteen met twee treden, staat een kleinere trapeziumvormige sokkel met een Iers kruis uit witte natuursteen. Onderaan op de voorzijde van het kruis staat een lauwerkrans in reliëf met een kroon en daarin het kenteken van de South Wales Borderers (zittende sfinks, 'Egypt 24'), onderaan een banderol met "South Wales the borderers" en "1914-1918". Op de sokkel: "In ever glorious memory of the officers and men of the South Wales borderers who fell in the Great War".

Hoogte 598 cm x breedte 361,5 cm x diepte 335 cm.

• JACOBS M. 1996: Zij, die vielen als helden… Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen (deel 2), Brugge.
  • VANCOILLIE J. 2002: Halfweg Menin Road en Ypernstrasse. Gheluvelt 1914-1918, Association for Battlefield Archaeology in Flanders – Studies 3, Voormezele.

Bron: WOI Relict (602): Gedenkkruis South Wales Borderers (Geluveld - WOI)
Auteurs: Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele