Straatvleugel van de Stedelijke jongens- en meisjesschool

Beschrijving

Voormalige Stedelijke jongens- en meisjesschool, heden Rode Kruiscentrum en polyvalent dienstencentrum. Alhier, in 1598, bouw van de abdij Sint-Jan-ten-Berg - de oude abdij en het nabijgelegen Terwaan in 1553 door Keizer Karel verwoest - op het kerkhof van de Sint-Niklaaskerk, voorzien van twee binnenhoven, een bijzondere ingang langs de Sint-Niklaasstraat, en een ingangspoort- tot 1914 bewaard- aan de de Stuersstraat, rechts van de Sint-Niklaaskerk. Laatstgenoemde deelde sinds 1599 haar kerkgebouw met de abdij, die in 1797 werd afgeschaft en grotendeels afgebroken, op de refter met aanpalend torentje na. Resterende abdijgebouwen vanaf 1847 als Stadsjongensschool zogenaamd "De Looie" in gebruik. Vernield tijdens de Eerste Wereldoorlog. Wederopbouw als gemeentelijke jongensschool met bijhorende directeurswoning naar ontwerp van architect Jules Coomans (Ieper) van 1922-'30; heroprichting van vermeld torentje, evenwel op andere plaats; torenbekapping tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers weggenomen.

Groepering van bakstenen gebouwen onder zadeldak (leien en mechanische pannen), rondom een geplaveide binnenkoer; aan straatzijde, inspringende langsvleugel met gekasseid voorpleintje, doorgang naar achterliggende koer en links, uitspringende directeurswoning; in oksel, octogonaal torentje van vier geledingen, herbouwd naar vooroorlogs uitzicht, zie onder meer barokke omlijsting van galmgaten. Gevelsteen met inscriptie "Het Rode Kruis van België. Bloedcentrum. Ingehuldigd op 14 mei 1961 door H.H.K.K.H.H. Prins Albert van België, Nationaal Voorzitter, en Prinses van Luik". Voorts, eclectische gevelwand met lelie-ankers op sokkel van Atrechtse zandsteen; gebruik van Euvillesteen voor onder meer kruiskozijnen, doorlopende dorpels, deur- en poortomlijstingen, negblokken, hoek- en sluitstenen. Reminiscenties aan de lokale renaissancestijl, zie onder meer getrapte dakvensters met schelpvulling in boogveld, de houten kruiskozijnen in korf- of tudorboognis met afzaat en druiplijst, van het links aanleunend diephuis met (voor)trapgevel.

Neogotisch getinte koergevels op bakstenen sokkel, getypeerd door ritmerende Brugse travee en aflijnende overhoekse- en rechte muizentand. Bronzen gevelplaat "Ter nagedachtenis van de oud-leerlingen der Stadsjongensschool van Yper, gesneuveld voor het Vaderland 1914-1918. Eere zij die Helden", gesigneerd "Geo Fiers sculpteur 1923", tegen westwand. Recentere conciërgewoning en herscholingscentrum R.V.A., respectievelijk ten zuiden en ten oosten van speelplaats.

• Algemeen Rijksarchief, Dienst der Verwoeste Gewesten, 1717, 1978.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine

Aanvullende informatie

De voormalige schoolgebouwen werden gedeeltelijk gesloopt in 2017, waarbij enkel de gebouwen aan de Sint-Niklaasstraat behouden bleven. Deze werden geïntegreerd in een grootschalig nieuwbouwproject.