Onze-Lieve-Vrouw-van-Lourdes-kapel

Neogotische Onze-Lieve-Vrouw-van-Lourdeskapel, opgetrokken in 1876 langs de processieweg.

De kapel gaat terug op een oude boomkapel die al in 1448 werd vermeld als "Aen onser vrouwken Lindeken" en op de Ferrariskaart (1770-1178) staat aangeduid. De kapel werd volgens de literatuur in de nacht van 29 op 30 mei 1875 vernield door negen Brusselaars. Pastoor Mariën liet de kapel in zijn huidige vorm optrekken in 1876, ze werd in 2015 gerenoveerd.

Haaks op de straat ingeplante bakstenen kapel op rechthoekige plattegrond onder een overkragend zadeldak, rustend op een natuurstenen onderbouw. De puntgevel afgezet met een getrapte baksteenfries is voorzien van een spitsboogvormige toegang met natuurstenen aanzetten, afgesloten met een nieuw metalen hek. Boven de boog, aansluitend bij de fries een natuurstenen neogotische nis waarin volgens de literatuur omstreeks 1900 een Sint-Jozefbeeld stond. De zijgevels, gevat tussen hoeksteunberen met een hardstenen afzaat worden geopend door een neogotisch uitgewerkt venster met drielobmotief bovenaan en een natuurstenen afgeschuinde dorpel. Het interieur is overwelfd met een spitstongewelf.

• Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden voor Zijn Koninklijke Hoogheid de Hertog Karel Alexander van Lotharingen, Jozef Jean François de Ferraris, Koninklijke bibliotheek van België, uitgegeven in 1770-1778, schaal: 1:11.520 herleid naar 1:25.000.
  • DE COCK J. 2012: Inventaris van de Alsembergse kapellen, En het dorp zal duren … 2.6., 8-11.

Auteurs: Mertens, Joeri