Kapel Sint-Antonius van Padua

Beschrijving

Ook bekend als Descampskapel, opgetrokken in de berm van de holle weg, voor een linde. De kapel staat langs de processieweg.

Volgens de literatuur stond voorheen op de sokkel 'F. Descamps 1834'. De verering van Onze-Lieve-Vrouw van Alsemberg kende in Halle op dat ogenblik een grote bloei en wellicht moet de oprichting van de kapel door Hallenaar Descamps in dat licht gezien worden. De kapel op de splitsing van de Beukenbosstraat en de Kleertstraat staat weergegeven op de Vandermaelenkaart (1846-1854).

Pijlerkapel bestaande uit een natuurstenen, witgekalkte sokkel met iets bredere onderbouw. Erboven een rondboognis met recent Sint-Antoniusbeeld, afgesloten met een smeedijzeren traliewerk.

• Topografische kaart van België, Philippe Vandermaelen, uitgegeven in 1846-1854, schaal 1:20.000.
  • THEYS C. 1960: Geschiedenis van Alsemberg, Brussel.