Teksten van Gedenkkruis Germain Alaux

Gedenkkruis Germain Alaux ()

Betonnen gedenkkruis opgehangen aan boom naast boerderij Ravestraat 17, ten westen van het kanaal Ieper-IJzer.

Klein, betonnen gedenkkruis met de tekst 'RIP' bovenaan, in het midden 'Germain Allo' en onderaan '1914-18'.

Pas in 2022 kon achterhaald worden wie de herdachte was, dit ten gevolge van de foute schrijfwijze van de naam op het gedenkkruis. Uit nieuw onderzoek blijkt namelijk dat het om Anselme Louis Germain Alaux gaat, een Franse militair, geboren op 15 juni 1893 in Escales (Zuid-Frankrijk) en ten gevolge van gevechten bij Het Sas (Boezinge) op 29 april 1915 (Tweede Slag bij Ieper) omgekomen, toen hij ingedeeld was bij de 11de compagnie, 3de bataljon, 9e Régiment de Marche de Zouaves. Hij werd samen met andere Franse militairen begraven op een nieuw aangelegde begraafplaats tegenover de medische post bij de Ferme des Paratonnerres. Deze begraafplaats is vandaag te situeren op de akker net ten zuiden van het kruisje. In de periode eind april - begin mei 1915 zouden op deze begraafplaats een 120-tal Franse militairen begraven zijn. In de jaren 1920 werd de begraafplaats ontruimd. Germain Alaux werd naar zijn geboortedorp gerepatrieerd. De landbouwer van de heropgebouwde hoeve Madelstede vervaardigde het betonnen kruisje waarop de naam foutief gespeld werd. 

  • SERCU A. 2022: Ravestraat-mysterie(tje) opgelost. Hallo... wil de echte Germain 'Allo' opstaan? En dat is gebeurd... Een eeuw na zijn dood..., De Boezingenaar 49.2, 32-39.

Auteurs:  Decoodt, Hannelore
Datum:


Je kan deze pagina citeren als: Decoodt, Hannelore: Gedenkkruis Germain Alaux [online], https://id.erfgoed.net/teksten/394427 (geraadpleegd op )


Gedenkkruis Germain Allo ()

Gedenkkruis opgehangen aan boom naast boerderij Ravestraat 17, ten westen van het kanaal Ieper-IJzer.

Klein, betonnen gedenkkruis met de tekst 'RIP' bovenaan, in het midden 'Germain Allo' en onderaan '1914-18'. Vermoedelijk was Germain Allo een Franse militair. Het zou kunnen gaan om Alphonse Félix Allo, behorende tot het '418 Régiment d'Infantérie', die in de omgeving van Lizerne omkwam op 27 april 1915. Alphonse Félix Allo is op 2 juni 1894 geboren te Esonnes (Seine et Oise). Het kruis werd gegoten door Maurice Vandenberghe.

  • Mondelinge informatie, afkomstig van familie Hannelore Decoodt.
  • Onderzoek uitgevoerd door Philip Geldhof (17/4/2004).

Bron: DECOODT H. & BOGAERT N. 2002-2005: Inventarisatie van het Wereldoorlogerfgoed in de Westhoek, project in opdracht van de provincie West-Vlaanderen, “Oorlog en Vrede in de Westhoek”, en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen.
Auteurs:  Bogaert, Nele, Decoodt, Hannelore
Datum:


Je kan deze pagina citeren als: Bogaert, Nele; Decoodt, Hannelore: Gedenkkruis Germain Alaux [online], https://id.erfgoed.net/teksten/203136 (geraadpleegd op )