Lage woning onder zadeldak, in oorsprong barak van 'plak en stak', een houtskelet met bakstenen vullingen, na de Eerste Wereldoorlog opgericht als noodwoning. Inmiddels is de noodwoning bijgewerkt en witgepleisterd.
De meeste noodwoningen werden opgericht op acht meter afstand van de rooilijn, zodat de bouw van definitieve woningen langs de rooilijn niet gehinderd zou worden. Vandaar dat deze noodwoning zich in het midden van een huizenblok bevindt. De huidige bewoner werd in 1920 geboren in het huisje. Zijn ouders zouden de barak in 1919 gekocht hebben van brouwer Vermeulen uit de Diksmuidestraat.
Bron: DECOODT H. & BOGAERT N. 2002-2005: Inventarisatie van het Wereldoorlogerfgoed in de Westhoek, project in opdracht van de provincie West-Vlaanderen, “Oorlog en Vrede in de Westhoek”, en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen.
Auteurs: Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Decoodt H. & Bogaert N. 2003: Noodwoning [online], https://id.erfgoed.net/teksten/195739 (geraadpleegd op ).
Achter de noordelijke huizenrij, semipermanente woning aan grindwegel naar de Masscheleinlaan. Samen met de nabijgelegen noodwoningen aan laatst genoemde laan, een nog uitzonderlijk bewaarde getuige van de oplossing aan het woningtekort kort na de Eerste Wereldoorlog. Lage woning onder zadeldak. Houtskelet met bakstenen vullingen, inmiddels bijgewerkt en witbepleisterd.
Bron: DELEPIERE A.-M., HUYS M. & LION M. 1987: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Ieper, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Delepiere A. & Lion M. & Huys M. 1987: Noodwoning [online], https://id.erfgoed.net/teksten/30543 (geraadpleegd op ).