Knotlinde als grens- en kapelboom

Beschrijving

Oude knotlinde met boomkapel als hoek- en grensboom. De boom staat op de oude verbindingsweg tussen Brussel en Waver, op de kruising van drie gemeentes en twee gewesten: Hoeilaart, Overijse en Terhulpen (Waals-Brabant). Hij staat ook in het midden van de wijk Bakenbos (zie Hoeilaart), die zich trouwens uitstrekt over de drie gemeenten.

In de literatuur wordt aangehaald dat Bakenbos mogelijk verwijst naar een grensbos waar er op de kruising van de drie gemeenten een grensteken stond, een boom dus. Op een kaart uit 1777 (Kaart nr. 2322 van Bodumont) stond al een kapel aangeduid in deze omgeving. Op schilderijen van rond 1900 door Albert Sohie (1873-1927) wordt de lindeboom weergegeven met een kapel op de stam. In twee aanvragen tot kap en kap van de kruin in 1923 en 1925, werd er gemeld dat de boom op dat ogenblik al meer dan 200 jaar oud was. In 1980 werd de boom gesnoeid en de zieke delen werden weggenomen.

Tegen de knotlinde met holle stam is een eenvoudige nieuwe boomkapel met Mariabeeld bevestigd, gedateerd "A D 2005".

• DECOSTER R. 1989: De kapellen van Maleizen, Zoniën 13, Speciaal nummer, 197-206.
  • VERSLUYS L. 1998: Mislukte pogingen!, Zoniën 13.4, 272-275.