erfgoedobject

Gedenkteken militaire en burgerlijke doden

bouwkundig element
ID: 305432   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/305432

Beschrijving

Gedenkzuil vlakbij de ingang van de Onze-Lieve-Vrouwekerk van Wulveringem. Rechts achter het gedenkteken staan 15 grafstenen voor Britse militairen die in mei 1940 het leven lieten.

Dit monument werd opgericht door het gemeentebestuur en de inwoners van Wulveringem ter herinnering aan de burgerlijke en militaire doden van Wulveringem tijdens de Eerste Wereldoorlog. Later werden de namen van twee slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog toegevoegd.

Wulveringem was ongeveer 12km van het front verwijderd. In oktober 1914 stroomden vluchtelingen in het dorp toe, die verplicht werden verder te reizen naar Frankrijk. In het dorp werden er tijdens de oorlog militairen gekantonneerd, onder meer in de klaslokalen, de pastorie en de kerk. Vooral tegen het einde van 1917 en in het voorjaar van 1918 namen de vijandelijke beschietingen op het dorp toe.

Het betreft een zware, meervoudig gelede hardstenen sokkel, die naar boven toe versmalt en bovenaan opgebouwd is uit gesculpteerde boomstronken. Hierop staat een kruis, opgebouwd uit twee boomstammen, met afgehakte takken, waartegen zich een wingerdrank omhoog slingert.

Op het kruis: "Hulde aan onze dapperen" in een banderol. Op de rotsen: bovenaan in reliëf op een gedrapeerd doek, de namen, in vlakreliëf een klimmende bruin beschilderde leeuw en een gekruist palmblad en eikenblad. Op het voetstuk: de namen en gegevens (noch alfabetisch, noch chronologisch), "Uit dank Gemeentebestuur en Volk van Wulveringhem", op de linkerkant de naam en gegevens van een 'politieke gevangene', op de rechterkant de naam en gegevens van een slachtoffer uit 1940. Uitgehouwen letters. Uitvoering door L. Tanghe, een Brugse steenhouwer.

  • AMEEUW J. 2003: Het leven achter het front 1914-1918, Archikrant 13.1, 12-24.
  • AMEEUW J. 2004: Beauvoorde tijdens de Eerste Wereldoorlog, De Beauvoordse Dorpsgazette 1-6.
  • JACOBS M. 1996: Zij, die vielen als helden… Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen (deel 2), Brugge.

Bron     : DECOODT H. & BOGAERT N. 2002-2005: Inventarisatie van het Wereldoorlogerfgoed in de Westhoek, project in opdracht van de provincie West-Vlaanderen, “Oorlog en Vrede in de Westhoek”, en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen.
Auteurs :  Bogaert, Nele, Decoodt, Hannelore
Datum  : 2004


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Gedenkteken militaire en burgerlijke doden [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/305432 (Geraadpleegd op 20-01-2021)