Gekoppelde dorpswoningen

Beschrijving

Twee karakteristieke dorpswoningen in 1879 als één huis kadastraal geregistreerd als nouvelle construction in eigendom van Theodoor Bernard Verelst-Desmedt, timmerman. Omstreeks 1894 verbouwd en gesplitst in twee woningen, zie kadastrale registratie in 1895 als gedeeltelijke reconstructie in eigendom van Van Humbeeck-Van Rhode, metser. In 1920 werd de verkoop aan landbouwer Philip-Frans Straetmans-De Donder geregistreerd met gedeeltelijke afbraak van het rechtse pand, dat toen mogelijk verhoogd werd met één bouwlaag, zoals te zien aan de bouwnaad in de rechtse zijgevel en de gedifferentieerde ontlastingsboogjes.

Verankerde baksteenbouw van drie traveeën elk en twee bouwlagen onder een pannen zadeldak met de nok parallel aan de straat. De grotendeels verzonken muurankers verwijzen vermoedelijk naar een oorspronkelijk bepleisterde gevelafwerking. Rechthoekige muuropeningen met houten latei onder een getoogde ontlastingsboog en voorzien van hardstenen lekdrempels. Deels bewaard houten schrijnwerk, de vensters op de begane grond zijn beluikt; bewaarde luikwervels.

Nummer 5 heeft een ruime tuin aan de straatzijde afgesloten door een bakstenen muur onder een ezelsrug van dakpannen en een rechthoekige poort.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten, Meise, afdeling I (Meise), 1879/3, 1895/21 en 1920/18.

Auteurs: Van Damme, Marjolijn; Kennes, Hilde