erfgoedobject

Beeld De Vruchtbaarheid

bouwkundig element
ID
305436
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/305436

Juridische gevolgen

Beschrijving

Ter hoogte van het toegangshek van de Plantentuin staat het kunstwerk 'De Vruchtbaarheid' van beeldhouwer Henri Lenaerts (1923-2006), in de volksmond de 'Zittende boerin' genoemd. Lenaerts had een speciale band met Meise, aangezien hij hier samen met Rik Poot een atelier inrichtte. Het betreft een bronzen beeld van een boerin die gezeten is op een stoel met tussen de poten taferelen uit het boerenleven: aan westzijde een paard en een koe, aan oostzijde werkende boerinnen en aan zuidzijde een boer met een zeis.

Het beeld werd in 1953 aangekocht door de Belgische staat; het zou hier gaan om de eerste nationale kunstaankoop die niet in een museum werd tentoongesteld maar te midden van de bevolking. Het bronzen beeld werd hier in 1953 geplaatst door Herman Teirlinck (1879-1967) en staat op een zware rechthoekige witstenen sokkel, die voorzien werd door de gemeente. Het beeld is gesigneerd 'Henri Lenaerts/ Meise 1953'; de bronsgieter wordt eveneens aangegeven: 'Brons . Vindevogel Gebr./ Zwijnaarde – Gent –'.

  • S.N. 2000: Wandelgids Meise. Witherenpad, Meise.

Auteurs: Van Damme, Marjolijn; Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Beeld De Vruchtbaarheid [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/305436 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.