Ensemble van eenvoudige burgerhuizen

Beschrijving

Ensemble van drie eenvoudige burgerhuizen, ongeveer gelijktijdig opgetrokken op het zogenaamde Kasteelveld, nummer 9 werd opgetekend in het kadaster in 1895, de nummers 5-7 in 1896. Eigenares was keizerin Charlotte, weduwe van keizer Ferdinand-Maximiliaan-Joseph. Met uitzondering van enkele dakkapellen en het schrijnwerk bleef het oorspronkelijke uitzicht goed bewaard.

Het geheel is uitgewerkt als ensemble van twee enkelhuizen van drie traveeën in spiegelbeeldschema en een dubbelhuis van vier traveeën. Baksteenbouw van twee bouwlagen onder rood pannen zadeldaken met de nok parallel aan de straat, nummer 5 met twee dakkapellen onder pannen zadeldakje. Aan de straat met schijnvoegen gecementeerde lijstgevels. Rechthoekige keldervensters in een vlakke omlijsting met hardstenen latei, op de begane grond beluikte, rechthoekige vensters met hardstenen lateien en lekdrempels; getoogde bovenvensters op doorgetrokken lekdrempels die de gevel een horizontaal accent verlenen. Rechthoekige deuren in een vlakke omlijsting van hardsteen. Het schrijnwerk werd integraal vernieuwd. Bij nummer 9 bleef de ijzeren beltrekker bewaard. Eenvoudig aflijnend hoofdgestel met casementen, waardoor het horizontale accent versterkt wordt.

De eveneens gecementeerde rechtse zijgevel (nummer 5) met erker op de begane grond, is voorzien van sierlijke muurankers en geopend door gelijkaardige rechthoekige vensters en een oculus in de top. De ruime beboomde tuin rechts van de woning bleef bewaard en wordt aan de straatzijde afgesloten door een smeed- en gietijzeren hek op een gecementeerde basis met hardstenen dekplaten. De linkerzijgevel (nummer 9) kreeg een nieuw bakstenen parement, hier is het oorspronkelijke hekwerk (zie oude postkaart) verdwenen.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten, Meise, afdeling I (Meise), 1895/22, 1896/16.

Auteurs: Van Damme, Marjolijn; Kennes, Hilde