Klooster van de vroegere meisjesschool

Beschrijving

Klooster opklimmend tot het derde kwart van de 19de eeuw, toen in Meise de eerste vrije meisjesschool werd opgericht.

Historiek

Gravin van Bouchout, Roose de Baisy, echtgenote van graaf Louis, Leopold, Amedee de Beauffort, stichtte de eerste vrije meisjesschool van Meise in 1861; zij vertrouwde het onderwijs toe aan de zusters van Maria van Braine l’Alleud, wellicht als reactie op de toenmalige gemengde officiële scholen. Toen de eerste twee zusters in Meise arriveerden, ontvingen zij van de gravin de sleutels van het nieuw gebouwde klooster en de bijhorende klaslokalen. In 1861 werd op het kadaster de verkoop geregistreerd door Joannes Baptiste Straetmans, winkelier in Meise, aan de weduwe van Ludovicus Leopoldus-Amedeus de Beauffort, rentenier, met een volledige reconstructie van de gebouwen die datzelfde jaar in gebruik werden genomen.

In 1884 werd deze vrije school aangenomen door de gemeente en in 1907 werden er bij de al bestaande klassen twee bijgebouwd. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd een deel van de gebouwen ingericht als lazaret. Verdere uitbreidingen volgden onder meer in 1932, 1984 en 1988.

Vandaag vrije gesubsidieerde basisschool Sinte-Maarten.

Beschrijving

Aan de straat gelegen onderkelderd kloostergebouw van zes traveeën en twee bouwlagen onder een vernieuwd zadeldak met de nok parallel aan de straat. Verankerde baksteenbouw met aan de straat een lijstgevel op hardstenen plint. Met uitzondering van de historische voorgevel zou het pand gesloopt zijn in 2012. De gevel wordt afgeboord door gecementeerde hoekkettingen en gemarkeerd door een centraal risaliet uitlopend op een trapgevel met Marianis, bekroond door een hardstenen kruis. Op de begane grond voorheen beluikte rechthoekige vensters in een vlakke hardstenen omlijsting met lekdrempels op consooltjes van gesinterde baksteen; getoogde bovenvensters met gelijkaardige lekdrempels. De gevel is decoratief uitgewerkt met al dan niet doorgetrokken druiplijsten en een tandfries van gesinterde baksteen. Het middenrisaliet bevat twee rechthoekige deuren in een vlakke hardstenen omlijsting waarboven een in 1903 aangebrachte hardstenen gevelsteen op geprofileerde consooltjes. De bekronende herdenkingsplaat vertoont het wapenschild van de weldoenster met opschrift "Aan de weledele Gravin Amedée de Beauffort/ geboren Roose de Baisy, slotvoogdes van Bouchout/ Stichtster deser/ school in 1861/ geboren te Brussel/ den 13en juli 1809/ en er overleden/ den 18en december/ 1873/ Gedurende gansch / haar leven groote/ weldoenster der/ armen en ieverige/ beschermster van alle/ werken van weldadigheid/ Ingehuldigd/ op 12en juli 1903/ Hulde van eerbiedige dankbaarheid der inwooners van Meysse". Voetschraper tussen beide deuren. Het schrijnwerk is vernieuwd, vermoedelijk naar oorspronkelijk model.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten, Meise, afdeling I (Meise), 1861/15.
  • HEYVAERT J. 2005: Meise. Van oorsprong tot 1940, Meise.

Auteurs: Van Damme, Marjolijn; Kennes, Hilde